Genellikle bir işi yapmak zorunda olduğumuz zaman yaparız veya o işi son ana bırakma eğiliminde oluruz. Spor deyince de durum değişm...

Genellikle bir işi yapmak zorunda olduğumuz zaman yaparız veya o işi son ana bırakma eğiliminde oluruz.

Spor deyince de durum değişmiyor, sadece bahaneler ile farklı boyut kazanıyor. Bazen bahaneler sağlıksız olmamızın bir numaralı sebebi olabiliyor. Sanırım yağlarımızı da koruma altına alma içgüdüsüyle bahanelerimiz ardı arkasına sıralanıyor. Bahaneler sağlıksız olmamızın bir numaralı sebebi olabiliyor bazen.

Maalesef ki bunun aksine küçük bir yiyeceğe, örneğin bir pastaya 400-500 kaloriden fazlasını sıkıştırmak mümkün olabiliyor, günlük İhtiyacımız olan kaloriden çok daha fazlasına yorulmadan ulaşabiliyoruz. Yani denge iki taraftan da bozuk oluyor;

Besinlere ulaşmak çok kolay ve kalorilerini istediğimiz kadar arttırabiliyoruz, kalorileri yakmak ise çok zor.

Spor bahanelerimizin en belirgin olanlarına bakalım o zaman;

1 – Ben zaten çok genç fit ve sağlıklıyım, kilom gayet iyi,  benim spor yapmaya ihtiyacım var mı sizce?

Evet tabiki var. Maalesef söylemek zorundayım ki hep bu yaşta kalmayacaksınız. Ayrıca spor sadece kilo kontrolü için zayıflamak veya kilo almak için yapılmaz, zira zayıflamanın %70’ini diyet, %30’nu ise spor oluşturur. Spor kilo kaybederken yağ kaybının maximum düzeyde olmasına yardımcı olur. Sağlıklı kas kemik yapısına sahip olmamızı sağlar

2 – Spor için yeterli zamanım yok

Öncelikle şunu belirteyim: Spor boş zamanlarımızı değerlendirmek için yaptığımız bir aktivite olmamalıdır ve egzersiz için zaman yaratmamız gereklidir. Yeterli zamanım yok demek aslında spor için ayıracak zamanım yok demektir.

Oysa günde 30 dakika spor yapmak, günümüzün sadece %2 sini alacaktır. Haftada sadece 3 gün spor yapmak bile yetecektir. Bu arada dünyanın en yoğun insanı da biz değiliz. Bizden çok yoğun olan birçok insan, muhtemelen düzenli spor yapıyor. Bu bahaneyi unutmak için şunu düşünebiliriz düzenli egzersiz sadece fiziksel görünümümüzü değiştirmeyecek, ruh halimizi de olumlu yönde etkileyecek. Madem çok yoğunum,  beni biraz stresten uzaklaştırmasına yardımcı olması bile yetecek.

Hayatımız hep yoğun olacak, eğer hep bu bahanenin arkasına sığınırsak iş, ev, çocuk, kariyer her şey ilerleyecek zaman geçecek ama sağlığınız için bir gün geç olabilecek. Ayrıca egzersizin insülin direncine, yüksek tansiyona pek çok rahatsızlığa iyi geldiğini hepimiz biliyoruz.

3 –  Çok yoruluyorum spor için hiç enerjim kalmıyor.

Belkide spor yapmadığımız için böyle yorgun hissediyoruzdur. Düzenli olarak egzersiz yapmak, kan dolaşımımızı düzenler, uyku kalitemizi artırır. Bu da daha dinlenmiş kalkmamızı sağlar, mutluluk hormonlarının seviyesini artırır, mutlu insan kendini daha enerjik hisseder.

4- Sonuç alamayınca motivasyonum bozuluyor

Zaten spor belli zaman aralığında, örneğin altı ay, bir yıl yapıp sonrada mükemmel bir bedene sahip olup bırakacağımız bir şey değildir. Maalesef spora başladığımız gibi bize bir sihirli değnek dokunmayacak. Düzenli ve istikrarlı spor yapmaya devam edersek belli süre sonunda hedeflerimize sağlığımıza kavuşmamızda mümkün olacak.

5- Mevsimsel bahanelerimizi de değinmeden geçmeyelim;

Hava soğuk hava sıcak, kar yağdı çocuk okula gidiyor, çocuk evde şu an vs… Sporun mevsimi olmaz!

Bazı şeyleri gözümüzde büyütüp o durum karşısında küçülmemeliyiz… Spor yapmayı da gözümüzde ne kadar büyütürsen o kadar zor gelir ve spor yapmamak için türlü bahaneler üretir dururuz. Sporu bir yaşam alışkanlığı gibi konumlandırmak, onu başlayan ya da biten bir etkinlik olarak düşünmemek, bahaneler üretmemizi engelleyecektir.

‘Nevin BEYDOĞAN – B-Fit Çamlık Kadınların, Spor ve Yaşam Merkezi’