Aysiad; Avrasya Yönetici Sanayici İşadamları Derneği, Denizli kökenli bir dernek. Aysiad, Denizli’de kurulmakla birlikte faaliyet alanlarını il dışına taşımaya çalışan bir anlayışa sahip. İhracatçı şehre de böylesi yakışır doğrusu. Hele şimdiki başkanımız Mahmut Çatlık hoca zamanında bu gayretler seviye atladı. En son Kazakistan büyükelçisini misafir etmiştik Denizli’de. Bunun arkası bir seri halinde gelecekti ancak pandemi nedeniyle mecburi ara verildi. Mahmut başkan pandemi şartlarına ve verilen araya daha fazla tahammül edemedi ve geçtiğimiz hafta sonu Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha’yı misafir etti Denizli’de.

Aysiad istiyor ki böylesi bir ziyaretin meyvesi olsun. Bu nedenle Denizli’nin üretim, eğitim, ticaret, sağlık hizmeti vb alanlarda faaliyet gösteren kurumlarla bir araya gelinsin. Bu çerçevede benden de üniversitemiz ile bir işbirliği yapılabilir mi diye bakmamı istendi. Bunun üzerine ben de rektör yardımcımız Prof Necip Atar hocayı aradım.
Necip hoca bu işe çok sevindi ve hemen dedi. Doğrusu bu yaklaşımı hem üniversitem adına hem şehrim adına önemsedim. Burada üzerinde durulması gereken bir güzellik var. Necip hoca tamam ben bi rektör beye sorayım size dönerim demedi. Hemen inisiyatif aldı ve ilgileneceğini, kendisinin gelmek için çalışacağını, olmadı ilgili birini görevlendireceğini söyledi. Burada göreve yeni başlayan rektörümüz Prof Ahmet Kutluhan ile birlikte yeni bir anlayışın geldiği fark ediliyor. Bu anlayış bir tebrik ve teşekkürü hak ediyor doğrusu. Ekibini inisiyatif kullanma konusunda yüreklendirmiş anlaşılan. Her şeyin kendisine danışıldığı ve izne tabi olunduğu yönetim anlayışlarını artık kanıksamış biri olarak sevindim. Üniversitemize bir dinamizm geldiğini düşündüm. Her konunun en üste danışıldığı ve izne tabi olduğu bir yönetim anlayışı hantal olur. Zamanla çalışanlar ve muhatapları üzerinde caydırıcı etki yapar. Halbuki aynı yöne bakan ve koşan bir ekip oluşturabildi iseniz, ha siz yapmışınız ha ekibinizden biri, bilirsiniz ki her türlü ilerleme ekip liderinin hanesine yazılır.
Görevli olarak üniversiteden Üniversite Sanayi işbirliği koordinatörü Prof Ensar Yeşilyurt hoca geldi. Ben Aysiad üyesi bir üniversite mensubu olarak, Ensar hoca üniversiteyi temsilen Ukrayna büyükelçimiz ile verimli bir görüşme yaptık. Karşılıklı iletişim adresleri alındı. Ukrayna büyükelçiliğinin eğitimden sorumlu görevlisinin bir Tatar türkü olduğunu bu vesile ile öğrenmiş olduk. İnşallah bu görüşmeyi bir protokole bağlayarak üniversitemiz ile Ukrayna’da bir üniversite arasında ikili işbirliği yapılacak.
Ensar hocadan öğrendiğimiz kadarı ile, halihazırda metalurji bölümünde bir Ukraynalı öğrenci yüksek lisans yapmakta imiş. Erasmus programı çerçevesinde 6 Ukraynalı öğrenci bize gelmiş ve bir o kadar öğrenci ile biz de karşılık vermişiz.
Bu aralar Ukrayna ile Türkiye’nin arası oldukça iyi ve ikili ilişkilerin seviyesini ileri taşımaya çalışan bir gayret var. Aysiad veya üniversitenin bu çabalara eklemlenmesi güzel. Büyükelçiye de söylediğim gibi biz devlet olarak Ukrayna ile iyi ilişkiler içinde oluğumuz gibi, millet olarak da Ukraynalılara karşı bir sempatimiz var. Büyükelçi de samimi bir ifade ile; bunun farkındayız bizde Türklere karşı bir sempati içindeyiz dedi.
Bu vesile ile Kırım konusunda bazı bilgiler edindik. Kırım körfezinin Karadeniz’e çıkışı olan Kerç boğazı üzerine Ruslar bir köprü yapmışlar. Köprüyü bilerek alçak yapmışlar ki körfeze ne gemi girebiliyor ne de çıkabiliyormuş. Bu Ukrayna’yı ekonomik ambargoya almak gibi yapılmış ama bu arada Kırım da eski canlılığını kaybetmiş. Kırım tatarlarının lider ve yöneticileri Kırım’a giremediklerinden Kiev’de faaliyet gösteriyorlarmış.
Bize Türkçe tercümanlık yapan görevliye Türkçeyi nerede öğrendiğini sordum. Öğrendim işte bi şekilde dizilerden falan deyince, ben de hemen konuyu Muhteşem Yüzyıl dizisine getirdim, gülerek evet Hürrem dedi.
Akmescit’i merak ettiğimi söyledim. Rusya üzerinde girerseniz Ukrayna’ya giremezsiniz diye uyardı. Yani bizim Kıbrıs’a girince Yunanistan gidemediğimiz gibi.
Hasılı; verimli, samimi, umut vaat eden bir ziyaret oldu, Aysiad yönetim kuruluna teşekkürler…
Prof. Dr. Bülent TOPUZ