Denizli Büyükşehir 4. Kitap Fuarı başladı. Bir kitap y...
Denizli Büyükşehir 4. Kitap Fuarı başladı.
Bir kitap yazmanın ne kadar meşakkatli bir iş olduğunu yazanlar bilebilir ancak. Okuyucunun bunu düşünmesini ve bilmesini beklemek abesle iştigal olur. Bir çiftçinin bir yıl emek verip alın teri akıtarak ürettiği ürünü değerine satamaması gibi. Bizim gibi ünlü ya da medyatik olamamış yazarlar kitaplarından hak ettiği geliri elde edememekteler. Bunun nedenlerini kısaca anlatmakta yarar görüyorum. Bir kitap yazıp bundan gelir elde etmeyi düşünen ve sonunda büyük hayal kırıklığına uğrayan çok yazar gördüm ben. Yazar kitabı yazıp yayın evine bastırınca hemen paraya kavuşacağını sanır fakat işin iç yüzü hiçte öyle değildir. Kitabın tanıtımını yapmak fuarlara katılmak yayın evi için çok maliyetli bir iştir. Bir fuara katılmanın maliyetini kabaca belirteyim. Fuar içinde açacağı standın m2 si 400,00,-tl dir. 25metre kare yerin fuar süresince kirası 10.000,-tl. Stant kirası 3.000,- tl iki kişi eleman yevmiyesi 3.000,-tl. Yeme içme, ikramlar, reklam afişleri, kargo ve konaklama masrafları ile toplam 25.000,-tl nin üzerinde minimum masrafı olur. Bu yayın evi 5 - 10 - 15 – 20 maksimum 25.00,- tl ye kitap satacak ve bu masrafları çıkardıktan sonra kar edip yazara % 15 telif ödeyecek.
Yukarıda belirttiğim gibi kitap işi hem yazar hem de yayın evi tarafından çok karlı bir iş değildir. Bu işten kar eden yayınevleri yok mudur derseniz? Elbette vardır derim, isim yapmış, medyatik olan kişilerin kitapları yüzlerce bin satıyor, onlar kar ediyor tabi ki! Yukarıda benim bahsettiğim bu tür çok satan medyatik yazarların kitaplarını basamayan orta halli diyebileceğim yayınevleri. Birde kitapların pahalı olduğundan bahsedenler var bir kahve markasının bir bardak kahvesine 25.00,-tl bir sigaraya 19.00,-tl veren kişiler 20.00,-tl fiyatlı bir kitaba pahalı diyor.
Kadir Has Üniversitesi’nin hazırladığı Türkiye Eğilimleri Araştırması 2020 raporuna göre, ülkede gazete okumayanların oranı yüzde 56.6 kitap okumayanların oranı yüzde 59.1 iken vaktinin çoğunu sosyal medya hesaplarına ayıranların oranı yüzde 91.2, televizyon izleyenlerin oranı ise yüzde 93.3 olarak kaydedildi.
Bu istatistikler yurdum insanının okumaya olan ilgisini gözler önüne sermekte, bu bilgiler ışığında benim merak ettiğim konu, kitabın daha ucuz olarak okuyucuya ulaşması için hükümetlerin kağıt ve mürekkep gibi kitabın ana kalemlerini neden sübvanse etmedikleri. Belediyelerin mülkü kendilerine ait olan kongre merkezlerini fuar düzenleyen firmalara kiralamaları, bu firmaların da yayın evlerine buraları metrekaresini yüksek ücretlerle satmaları. Halbuki! Fuar düzenlemek bir kültür hizmeti değil midir? Belediyeler bu işler için bütçe ayırmaktalar, organizasyonu kendileri yapıp fuarları katılımcılara ücretsiz yapsalar daha çok yayın evi katılır ve kitap fiyatları da düşer diye düşünüyorum.
Benimkisi bir temenniden ibaret, kitap okuyucusunun az olduğu bir ülkede doğmak benim tercihim değildi elbette. Bende isterdim çok kitap okunan, yazarlarına hak ettiği değerin verildiği bir ülkede olmak. Bu ülkede doğdum ise bunun nedenini sorgulamak inancıma ters bir durum, o yüzden görevimi yapmak ve yazmaya devam etmem gerek. Beşinci kitabım Peçeli Fatma bu gün çıktı yayın evinin standında ilk defa görünce elime alıp sayfalarını karıştırdım, kabına elimle dokunup kokladım onu, ne kadar mutlu olduğumu ancak kitap yazanlar anlayabilir.
Yazının başlığında da belirttiğim gibi Kitap fuarları yazarın okuyucusu ile buluştuğu, eserini halkın beğenisine sunduğu bayramlarıdır. Orada olmanın, kitabımı imzalamanın değerine paha biçilemez, bizler elbette bu dünyadan zamanı gelince göçüp gideceğiz kimisi ev, arsa, bağ, bahçe, han, hamam bırakır geriye, bizden de geriye kalan hiçbir zaman yok olmayacak kitaplarımız olacak.
Ben kitaplarımı aslında kendim için yazıyorum, varsın az satılsın, varsın bazıları ‘’para kazanmadıktan sonra niçin yazıyorsun’’ desin, hiç önemli değil. Ben kozmoz a not düşüyorum bu dünyadan bir Raşit Öztürk gelip geçmiş ve bu kitapları yazmış desinler yeter. İnsan başka ne isteyebilir ki! Bu yalan dünyadan.
Raşit ÖZTÜRK
Yazar