Bu yazımızda, en yaygın sa...


Bu yazımızda, en yaygın sağlık sorunumuz diyabet ve egzersiz üzerinde duracağız.

Aslında sadece diyabet değil birçok rahatsızlıkta egzersiz yardımcı destek tedavi olarak kullanılıyor. Tıbbi egzersiz  terimi de yavaş yavaş oturmaya başladı. Tıbbi egzersiz de tıpkı ilaç tedavisinde olduğu gibi belli bir süre egzersize devam etmek şarttır.

Egzersiz önerileri kişinin yaşına cinsiyetine, spor geçmişine, fiziksel aktivite düzeyine, diyabetin türüne, yandaş hastalıklarına, spor zevkine, ve hastanın yaşadığı çevreye, göre şekillenir.

Tip II diyabetli kişilere düzenli olarak düşük ve orta düzeyde fiziksel aktivite yapmaları önerilmektedir. Fiziksel olarak aktif olan toplumlarda diyabet hastalığının gelişme olasılığı daha düşüktür.

Eminim burada hepimizin aklından aynı şey geçiyordur, “Eskiden bu kadar hastalık çeşidi mi vardı veya bu kadar sağlıksız bir nesil miydik?” diye. Haklısınız,  hareketin ve fiziksel aktivitenin çok olduğu toplumlar sağlıklı toplumlardır.

Diyabetli hastanın öncelikle yaşam tarzını değiştirerek fiziksel olarak daha aktif olduğu bir yaşam biçimini benimsemesi gerekmektedir. Orta veya hatta düşük yoğunlukta düzenli fiziksel aktivite diyabet görülme riskini ve insüline direncini azaltmaktadır.

Aynı zamanda fiziksel aktivite sağlık için yapılmaya başlandığında kilo kontrolünü de yanında getirir ve kalp dolaşım sistemini de  destekler. Fiziksel aktivitenin bu yararları kişinin yaşından, cinsiyetinden ve vücut yağ düzeyinden bağımsızdır.

Diyabet tedavisinde kullanılan egzersiz programlarında genelde hekimler  geleneksel olarak, yürüyüş koşu, bisiklet kullanma ve yüzme gibi egzersizleri önerirler, Bu önerilerin yanında  Direnç antrenmanları  kendi vücut ağırlığımızı kullanarak yaptığımız egzersizler,  kas kütlesini korumak ve arttırmak yoluyla metabolizmayı hızlandırarak ve insülin duyarlılığını düzelterek, nabız aralığını baz alacak şekilde  aerobik egzersizleri kesinlikle hayatımıza katmalıyız. Esneklik egzersizleri de tamamlayıcı bir unsur olarak programda yer almalıdır.

Diyabette egzersiz aşırı yorgunluğa neden olmamalı fakat kişinin yaş ve durağan (dinlenik) nabız aralığına göre kalp hızını arttıracak tempoda olmalıdır. Ayrıca sağlık için yapılan egzersizin her gün yada haftada 3-4 gün 30 dakika süreyle yapılan egzersizler orta düzeyde egzersizler olması gerekmektedir.

‘Nevin BEYDOĞAN – B-Fit Çamlık Kadınların, Spor ve Yaşam Merkezi’