Geçtiğimiz günlerde Bozdağ kayak merkezine gittik. Tavas-Kale karayolundan Medet mahallesinde ayrılıp, Nikfer üzerinden Bozdağ’a çıkıyorsunuz. Denizli’den toplam 85 km...
Geçtiğimiz günlerde Bozdağ kayak merkezine gittik. Tavas-Kale karayolundan Medet mahallesinde ayrılıp, Nikfer üzerinden Bozdağ’a çıkıyorsunuz. Denizli’den toplam 85 km uzunlukta olan yol, son 10 km hariç asfalt ve düzgün. On kilometrelik yol çamur ama normal binek arabalarının bile rahatlıkla gidebildiği bir zemini var. Nikfer’den itibaren kar gittikçe artıyor ve 2400 metre yükseklikteki Bozdağ’da iki metreyi buluyor. Bu kar kalınlığı Ocak sonu itibari ile Türkiye’deki kayak merkezleri arasında ilk üçte. Yol boyunca çoğunluğu aile olan mangalcıları gördük. Kayak merkezine varınca inanılmaz bir kalabalıkla karşılaştık. Neredeyse araç park edecek yer yoktu. Aynı kalabalığın yansımasını pistlerde göremedik. Yani insanlar Bozdağ’a meraktan ve mangal yakmak için gelmişlerdi. Kayak yapan oldukça azdı. 700 metre, 1500 metre ve 1700 metre üç adet telesiyej faal halde idi. Telesiyej istasyonlarının üzerindeki yazılardan anlıyoruz ki bunları büyükşehir belediyesi yapmış. Bir tane de kafeterya tipi tesis yapılmış.
Denizli Büyükşehir Belediyesi başlangıç aşamasında ne yapılması gerekiyorsa fazlası ile yapmış. Yolun asfaltsız kısmının da en kısa sürede yapılacağını tahmin etmek zor değil. Ücretsiz kayak kursları ile ilgili bir duyuru da var. Bildiğim kadarı ile Nikados Derneği’nin 40 kadar lisanslı sporcusu var ve bu sporun çocuklara ve gençlere inmesi ve topluma yayılması konusunda gönüllü çalışıyorlar. Aynı şekilde Tavas belediyesi ve kaymakamlığı, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ortaklığında yürütülen bir bölgesel kalkınma ajansı destekli bir proje var. Kayak malzemelerini Nikfer mahallesinde Nikados derneğinden ve Kayak merkezinde Büyükşehir tesislerinden kiralamak mümkün.
Gördüğümüz kadarı ile şimdilik merak seviyesinde olan Bozdağ ilgisi zamanla hatırı sayılır bir kayak meraklısını ağırlamaya dönüşecektir. Denizli’den 170 km ile en yakın kayak merkezi olan Davraz’a seyahatlerin olduğunu biliyoruz, bir defasında ben de katılmıştım. Tüm kayak merkezlerinde olduğu gibi Davraz da sadece kış ve kayak değil, bahar ve yaz aylarında da doğa meraklarına ve değişik mekan arayışlarına cevap veren bir yer. Tabii bunun için konaklama ve gastronomiye yönelik tesislerin olması gerekir. Kısa sürede Bozdağ’da bunların da gerçekleşeceğine inanıyorum.
Biz gelelim konumuzun başlığına ve benim de içinde bulunduğum kurumunun ne yapması gerektiğine. Kısaca belirtmek gerekirse PAÜ Bozdağ’da Tıp Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi ve Turizm Fakültesi ile yer almalıdır. Tıp fakültesi ortopedi ve travmatoloji hizmetleri ile var olur ise, acil travma vakaları bakımından bir eğitim uygulama araştırma mekanı kazanmış olur. Araştırma görevlilerinin sırayla görevlendirilmesi yeterli olacaktır. Spor Bilimleri Fakültesi kayak sporu için uygulama mekanı bulacaktır. Ayrıca sporcu dayanıklılık artırma konusunda yapılacak çalışmalar bakımından yüksek rakımlı çalışma alanları önemlidir. Son olarak buradaki mevcut turizm hareketliliğini geliştirecek ve çeşitlendirecek yaklaşımlara olan ihtiyacın karşılanmasında Turizm Fakültesi önemli bir rol oynayacaktır.
Bu fonksiyonların yerine getirilebilmesi için Bozdağ’da PAÜ’ye ait bir tesise ihtiyaç olacaktır. Böylesi bir tesisi bu şehirde seve seve yapacak bir iş adamı bulmak zor olmayacaktır. Şöyle adının verildiği kayak veya spor veya eğitim aşığı bir iş adamı diyelim biz ona.
‘Prof. Dr. Bülent TOPUZ’