Mimarlar Odası Turizm Planlama Forumu başlıklı bir toplantı serisi düzenliyor. Birincisinden haberim olmadı, ikincisinden toplantının konuşmacısı Ümit Şıracı vasıtası ile haberim oldu ve katıldım. Bu ikinci toplantının konusu “Alternatif Rotalar”. Mimar Dr Halit Coza moderatörlüğünde, Gesifed adına Şule Yılmaz konuşmacılardan biri, diğer konuşmacı ise Araştırmacı Gezgin Ümit Şıracı.

Şule Yılmaz yeni rotalar bulma çabasında olduklarını görseller eşliğinde anlatıyor. Ümit Şıracı ise yıllardır bu rotaları karış karış yürüyen biri olarak; un var, şeker var, su var ama helva yapan yok diyor. Denizli turizminin Pamukkale ve Laodikya’ya ile sınırlı kalmasını en büyük handikap olarak görüyor. Karahayıt’da yapılan termal tedavi merkezinin koordinatörü Prof Füsun Ardıç bu iş papatya gibidir diyor. Papatyanın en değerli kısmı ortasındaki çiçektir, yani Pamukkale’dir; bizim işimiz onun etrafını yapraklar ile donatarak renkli bir papatya haline dönüştürmektir diyor.

Söz alan dinleyicilerin de dediği gibi bizim sorunumuz icraat. Yoksa gezilip görülmeye değer birçok güzelliğimiz olduğunu biliyoruz, bunların turizm amaçlı kullanımı için ne yapılması gerektiğini biliyoruz, ama gereğini yapmıyoruz, daha doğrusu yapamıyoruz. Çünkü Turizme gönül verenlerin elinde erk yok. Erk deyince akla en yakınından yerel yönetimler geliyor. Ne yapılabilir, somutlaştırmak adına söz alarak anlattım. Buradan da paylaşmak isterim;

Bildiğimiz gibi belediyemiz hemşerilerimize Çanakkale gezisi düzenledi. Bu demek oluyor ki, belediyelerin vatandaşı gezdirmek için bir bütçesi var. Çanakkale ve şehit mezarları tabii ki de ziyaret edilsin ama bu durum benzer bir organizasyonun Denizli’de de yapılmasına mani değil. Ne demek istiyorum.

İlçelerimizin günübirlik gezilip görülecek çok güzel yerleri var. Belediyenin önünden biri hafta içi, biri hafta sonu hareket eden 40-50 kişilik bir otobüs ve her hafta iki sefer düşünün. Bu bir belediye projesi olduğu için yol masrafı belediye tarafından karşılansın. Geziye katılmak isteyenler belediyeye ismini yazdırsın. Ziyaret edilecek ilçe belediyesi ile istişare edilsin. Günübirlik geziye nereleri sığdırılabilir, kim rehberlik edebilir bakılsın. Asıl önemlisi nerede yenir, nerede zaruri ihtiyaçlar hijyenik koşullarda giderilebilir tespit edilsin; yoksa yapılsın, olanlar elden geçirilsin. Tercihen yöresel ürünler yenilsin. Son günlerin modası olan kadın kooperatifleri ziyaret edilsin, yerel ürünlerden satın alma imkanı olsun. Geziye katılanlar yedikleri ve aldıkları kadar para harcasınlar ve kırsal alana para bırakmış olsunlar.

Bakarsınız bu iş tutar ve turizm acenteleri; bi dakka bu iş bizim işimiz, belediye aradan çekilsin deyiverirler, kim bilir…