Biz öğretim üyelerinin yaşadıklarımız, tecrübelerimiz ve bildiklerimiz üzerinden fikrimizi paylaşmak bu topluma olan görevimizdir.
Biz öğretim üyelerinin yaşadıklarımız, tecrübelerimiz ve bildiklerimiz üzerinden fikrimizi paylaşmak bu topluma olan görevimizdir.
Sonunda söyleyeceğimi baştan söyleyim ki, herhangi bir kriz anında ilk feda edilenin eğitim olmasını kabul edemiyorum. Üstelik pandemi nedeniyle uygulanmış, olmadığı görülmüş bir yöntemde, yani uzaktan eğitimde ısrar edilmesini hiç anlamıyorum.
Okullar sadece öğrenilen yerler değildir. Akran eğitimin vardır, sosyalleşme vardır, öğretim üyelerinin danışmanlığı vardır, rol model olmaları vardır. Zaten öğrencilerin iki yılı pandemide gitti. Bir dönem de böyle giderse; okullar dört yıllık olduğuna göre, eğitimin yarısından fazlası yalap şalap sanal yapılmış oluyor. Hele bazı okulların 2 yıllık olduğunu düşünürsek tamamı sanal yapılmış oluyor. Hasılı, neresinden tutsan elinde kalır.
Bu ülke ilk defa deprem felaketi yaşıyor değil. 17 Ağustos Depremi, hem cumhuriyetin o güne kadar karşılaştığı en büyük deprem, hem de Türkiye’nin üretim ve dağıtım bakımından kalbinde olmuştu. Okulların kapatılması kimsenin aklına gelmemişti. Kocaeli üniversitesi barakalarda eğitim yapmıştı. Bu tavrı ve sonucu küçümsemeyin, o günün üniversite okuyanları şimdi ASELSAN, Bayraktar gibi teknoloji şirketlerinde çalışıyorlar; hastanelerde en üst seviyede sağlık hizmeti veriyorlar. Bugünün eğitim eksikliğinin, bugüne yansıyan etkileri olmuyor diye aldanmayalım, acısı yıllar sonra çıkacaktır.
Gelelim KYK yurtlarına duyulan ihtiyaca. Sorunları çözüm önerilerimiz ile sunalım diyelim ve devam edelim;
Üşenmeden internetten araştırdım. iki kişilik oda ücreti 350-400 TL ye otel-pansiyon var. Yemek desteği KYK yurtları için de sağlandığına göre, bu rakamlara yemeğe ilave olan ücret gibi bakabiliriz. Bu fiyatlara oda verebilecek otel sahipleri kaymakamlıklara kapasitelerini bildirseler. Yeterli kapasite oluşmaz ise ücret artırılır. Devlet bu bedeli karşılar.
Şu anda mevsim ölü sezon ama diyelim ki otellerde kalma süresi turizm sezonuna sarktı. Bu neyi etkiler ki? Sadece iç turizm etkilenir. Bu kategorideki oteller yabancıya hitap etmiyor. Yani turizm ve döviz gelirlerimiz bu durumdan etkilenmez. İki yıl pandemi nedeniyle sıkıntı yaşayan küçük işletmecilere destek çıkılmış olur. Bu kurumlarda çalışan resepsiyonist, belboy, kat görevlisi, garson, aşçı, vb. binlerce kişi evine ekmek götürür. Neticede bir sorunu başkaca bir sorun oluşturmadan ve hatta krizi avantaja çevirerek çözmüş oluruz.
Bu ortamda üniversitelerin inşaat, mimarlık, hukuk, malzeme gibi bölümlerinde yapılacak derslerin öğretici ve kalıcı etkisini bi düşünelim.
Okulların açılmaması öğrencilerin eğitim olgusuna bakışını da olumsuz yönde etkiler. Bizim eğitime vermediğimiz önemin onlar tarafından verileceği gibi naif bir beklentinin içinde olamayız. Biz büyükler ne kadar ciddi ve disiplinli isek öğrenciler de ancak o kadar olacaktır.
Hızlı karar alacağız derken bazı mağduriyetler de oluştu. Uygulama dersleri için karar kısmen değiştirilince, yani bazı fakülteler için yeniden açılma kararı alınınca yurt odasını ve evini boşaltan öğrenciler yeniden barınma yeri derdine düştüler. Bu öğrencilerin bir kısmı ülkenin öbür ucundan geliyor, ve hatta bir kısmı da yabancı, çoktan ülkelerinin yolunu tuttular.
Bu vesile ile pandemi döneminde bir yazım ile önerdiğim hibrit sistemi tekrarlamak isterim. Sınıfların uygun yerine kamera konularak ders canlı olarak internetten yayınlansın. İsteyen öğrenci sınıfta, isteyen öğrenci internetten katılsın. Dersler kayda alınsın istenildiği zaman yine dinlenebilsin.
“Sürekli Esnek Eğitim Modeli” Önerimi Tekrarlıyorum – https://www.akademikakil.com/surekli-esnek-egitim-modeli-onerimi-tekrarliyorum/bulenttopuz/