Glutensiz Diyet Trend mi Tedavi Yöntemi mi? Glutensiz Diyet Trend mi Tedavi Yöntemi mi?

Covid-19 süreci kronik rahatsızlığı olan milyonlarca hastayı olumsuz etkiledi. Bu hastalar arasında en çok etkilenen gruplardan biri de kuşkusuz ki diyabetli hastalar. Denizliguncelsaglik.com köşe yazarımız Diyetisyen Elif Topuz Dünya Diyabet gününde açıklama yaptı. 

Pandemi döneminde diyabetli hastaların da takip ve tedavisi de aksadı. Türkiye Diyabet Vakfı'nin 2019 verilerine göre, ülkemizdeki diyabetli kişi sayısı 6.692.400 ve 60 yaş altı diyabetle ilişkili ölümlerin oranı %29,3 olarak göze çarpmakta.Diyabetli hasta sayısının 2030 yılında 8.355.100 olacağı Ulaslararası Diyabet Federasyonu tarafından öngörülüyor.


Kontrol Altına Alınmazsa Pandemi Döneminde Büyük Risk Olur"
14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde daha sağlıklı bir yaşam için farkındalığın önemine değinen Topuz, "Diyabeti doğru yönetelim." dedi. Pandemi döneminde daha dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Topuz: "Ülkemizde en cok gorülen hastalıklardan olan seker hastaliği kontrol edilemez ise diğer bir çok metabolik hastalıklara yok acabilir. Koronavirüs pandemisine karşı en dezavantajlı gruplardan biri olan diyabetliler daha dikkatli olmalıdır. Hastalığın tedavisinde beslenme, duzenli fiziksel aktivite ve insulin, seker hapı kullanılmaktadir. Bu hastalığın tedavisinde tanı çok önemli. İnsanların coğunun şekerinin farkında olmaması büyük handikap. Tedavinin temelini beslenme olusturuyor ve kontrol saglanmazsa yüksek şeker, bircok metabolik hastaliklara neden olabilir. " dedi. 

Topuz, sözlerine şöyle devam etti: 

"Her ailede ya kendisinde ya da bir akrabasinda bulunan diyabet(seker hastaligi) nedir?
  • Kanda ki şeker düzeyini dengeleyen insülin  hormonunun eksikliği veya üretilemeyişi sonucu oluşan kronik bir hastalıktır. 
  • Tedavinin temelini yapılacak olan beslenme değişiklikleri oluşturur. Diyabetin şekline ve mevcut durumuna göre şeker düzenleyici ilaçlar ve insülin kullanımı da gerekebilir.
  • Düzenli yapacağınız egzersizler şekerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.
  • Yapılan araştırmalar kişilerin neredeyse yarısının şeker hastası olduğunun farkında olmadığı belirtilmiştir.
  • Belirtilerin başında sık idrar çıkma, aşırı susuzluk hissi, yoğun açlık hissi, kilo alma, aşırı kilo kaybı, dikkat dağınıklığı ve aşırı yorgunluk vardır. Bu belirtilerden birkaçını bir arada yaşıyorsanız uzmana görünmekte fayda var.
  • Herkesin dilinde olan basit seker tuketimini kesmek, tam tahıl ürünlerini kontrollü tuketmek; gazli içecek ve paketli biskuviler ve kek benzeri şeyler de şekerinizi yükselteceği için tüketmemek gerekir.

Sağlıklı bir yaşam için kendinizi diyabet’ten koruyun." 
 

Editör: TE Bilisim