Okullar açıldı, yeni eğitim ve öğretim yılına bugün itibariyle başlandı. Peki siz ve çocuğunuz (özellikle okula yeni başlayan çocuklarımız) bu yeni döneme hazır mısınız? Çocuklarınızın karnının doyması mı yoksa fiziksel ve zihinsel gelişimi mi sizin için önemli?
Okul çağında kazanılan doğru beslenme alışkanlıklarının olumlu etkileri çocukların tüm yaşamları boyunca devam eder. Gelişme çağındaki yanlış beslenme alışkanlıkları özellikle yetişkinlikte obezite, diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları ve kolesterol yüksekliğine bağlı hastalıklara davetiye çıkarır. Burada en büyük görev size düşüyor. Sizin beslenme alışkanlıklarınız çocuklarınızın beslenme alışkanlıklarına dönüşüyor. Okul döneminin de başlamasıyla devreye çevrenin de etkisi girmeye başlıyor. Bu nedenle sizin de beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemeniz ve çocuğunuza bu yaşlarda örnek olmanız çok büyük önem taşıyor. Ayrıca okul saatleri ve öğünlerinin iyi planlanması da bu konuda aynı öneme sahip olmakla birlikte okul başarısını da büyük oranda etkiliyor.
O halde çocuğunuzun beslenmesinde nelere dikkat etmeniz gerektiğine bir de yakından bakalım;
- Okula gitmeden önce kahvaltıyı yapmış olması konsantrasyon, algılama ve öğrenme yeteneğini oldukça etkilemektedir. Çocuğunuz eğer kahvaltı yapmak istemiyorsa ona pratik bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Ancak sade bir tost şeklinde değil, içinde yeşilliği, peyniri ve yumurtası olmalı. Yanına da mutlaka sütünü eklemelisiniz. Böylece her besin grubundan yeterli enerji ve vitamin, mineralleri de almasını sağlamış olacaksınız.
- Çocuklarınıza sürekli sevdiği yiyecekleri vermeniz yeterli ve dengeli beslenememesine neden olmaktadır. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmayın. Yemek yemiyor diye sürekli süt vermeniz kansızlığa, fazla protein alması kabızlığa, meyve yerine devamlı meyve suyu içmesini aşırı şeker alımına neden olur. Her besin grubundan (et ve et yerine geçen besinler, süt ve süt grubu, tahıllar, sebze ve meyveler) en az bir tane öğünlerine eklemelisiniz.
- Çocukların dışardaki hazır ve sağlıksız yiyecekler yerine evde sizin hazırlayacağınız sağlıklı yiyecekleri tercih etmeleri için onlara lezzetli alternatifler üretin. Ev yemeklerini taşımaları zor olacağı için ekmek arası sağlıklı hamburgerler ya da sandviçler hazırlayabilirsiniz. Evinizde hazırladığınız köfte ile iyi yıkanmış yeşilliklerle kendi burger menünüzü oluşturabilirsiniz. Bu, çocuğunuzun dışarda satılan hazır yiyeceklere yönelmesini de engelleyecektir. Yanında tüketeceği bir kutu ayran da kalsiyum, D vitamini ve protein ihtiyacının karşılanması açısından önemlidir.
- Çocuğunuzu paketli şekerli gıdalardan mümkün olduğunca uzak tutmalı, tatlı ihtiyacını sütlü tatlılardan ya da dondurmadan karşılamasını sağlayıp, arada ödüllendirebilirsiniz.
- Sağlıklı yağlar da çocuğunuzun beslenmesinde olmazsa olmazlardandır. Sağlıklı yağlı tohumlar dediğimiz ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlerde mutlaka beslenme çantasında yer almalıdır. 10-15 adet badem ya da 3-4 adet ceviz ile bu ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olacaktır.
- Çocuklarınıza sevmediği besinleri farklı tarifler deneyerek ve güzel sunumlarla onlar için denemesi heyecanlı bir hale getirirseniz o besinlere olan önyargısını da kırmış olursunuz.
UNUTMAYIN! Sağlıklı beslenme, sağlıklı çocukluk; sağlıklı çocuk ise sağlıklı yetişkinlik demektir.
Yeni eğitim ve öğretim yılı hepimize hayırlı, uğurlu olsun. Sağlıkla ve sevgiyle kalın
‘Diyetisyen Sinem BODAK’