Özellikle de ofisler gibi...
Özellikle de ofisler gibi hareketsizlik içeren ortamlarda çalışanlarımız için spor yapmak bir zorunluluk. Aksi halde ciddi sağlık sorunları olabiliyor.
Üstelik, spor yaparken attığımız terle birlikte en önemlisi stres de vücudumuzu terk ediyor.
Elbette her alanda olduğu gibi, fitness’ta da işin içine girdikçe derinleşiyor. Beslenme ihtiyaçları, günlük yapılması gereken hareketler, çalıştırılacak kas grupları ve bunun gibi pek çok değişkeni takip etmek zor olabiliyor.
Ben de bu yazımda sizler için en popüler 10 fitness trendinden bahsetmek istiyorum:
- HIIT: HIIT, yani yüksek yoğunluklu antrenman, kısa süreli çalışma ve dinlenme periyotlarından oluşan bir antrenman çeşidi ve 30 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanıyor. Bu özelliği ile zamanı kısıtlı olanlar için ideal bir seçenek oluyor
- Grup dersleri:Grup dersleri hem kişisel motivasyonun artmasına yardım ediyor hem de bir eğitmenin yönlendirmesi ile yapıldığından farklı fitness seviyelerindeki birçok kişiyi aynı anda efektif bir şekilde çalıştırıyor.
- Giyilebilir teknoloji:Bu teknolojiler arasında antrenman programı takibi araçları, akıllı saatler, kalp atış hızı ölçerler ve GPS’le takip cihazları bulunuyor.
- Kuvvet antrenmanı:Farklı fitness seviyelerindeki tüm kadın ve erkekler için egzersiz programlarının olmazsa olmaz bir parçası oluyor
- Vücut ağırlığı ile yapılan antrenmanlar:Bu antrenmanlar minimum ekipmanla, vücut ağırlığı kullanılarak yapılıyor.
- Fonksiyonel antrenman:Kuvvet antrenmanlarını günlük hayatı kolaylaştırmak, özellikle de vücuttaki dengeyi sağlamak için kullanmak favorilerde oluyor
- Core bölgesi çalışmaları: Core çalışması da bu bahsettiğimiz karın ve bel bölgesindeki kasları çalıştıran egzersizler bütününü ifade ediyor. Bu bölgenin güçlendirilmesi sadece dayanıklılık için değil, postürünün düzgün kalması için de çok önemli.
- Yoga:Kökeni çok eskilere dayanan yoga, sağlık ve rahatlama için farklı vücut postürlerini hayata geçiriyor. Bu eski disiplinin modernize edilmiş versiyonları da. Power Yoga, Yogaletes, Ashtanga, Bikram, Vinyasa, Kripalu, Kundalini, Sivananda bunlardan birkaçı.
- Kişisel eğitmen:Dünyadaki eğitim trendlerden biri de insan hareketleri üzerine çalışan bilim dalı olan kinesiyoloji. Bu alanda uzmanlaşan kişilerin kişisel fitness eğitmeni olacağı veya sağlıkla ilgili bir konuda çalışacağı öngörülüyor.
- İleri yaştakiler için fitness programları:1954 – 1964 yılları arasında doğmuş olan kişiler yavaş yavaş emekliliğe yaklaşıyor ve hayatı daha sağlıklı ve kaliteli yaşamaya odaklanıyorlar. 2018 yılında da, ileri yaşlara uygun fitness programları hazırlamak ve bunları uygulamak önem kazanıyor.
‘Nevin BEYDOĞAN – B-Fit Çamlık Kadınların, Spor ve Yaşam Merkezi’