Mide koruyucular, günümüzde sıklıkla kullanılan ilaçlar arasında yer almaktadır. Yanma, ekşime, reflü, gastrit vb şikâyetlerde reçete edilip kullanılabilmektedir. 20. yüzyılın en büyük buluşlarından sayılabilecek moleküllerdir.  Saydığım rahatsızlıkların belirtilerinin iyileşmesine büyük katkı sağlamışlardır.

Bu rahatsızlıkların haricinde, ağrı kesici ilaç reçete edildiği zaman yan etkilerinden korunmak için hekimler tarafından reçete edilebilmektedir. Kısa süreli olarak bu şekilde kullanılmaları hastaların yararına olsa da bazen bu ilacın yanlış kullanılmasına sebebiyet vermektedir. Hastalar, ağrı kesici ilaçlarını kullanmayı bıraktıklarında mide koruyucularını bırakmayıp uzun süreli olarak kullanmaya devam edebiliyorlar.

Mide asidini uzun süreli olarak baskılamak da bazı yan etkileri beraberinde getirip ek rahatsızlıklara sebep olabiliyor.

Gelin beraber bu yan etkilere beraber bakalım…

1-) Vitamin ve mineral eksiklikleri

Uzun süreli mide koruyucu kullanımı; B12, çinko, magnezyum, demir, fosfat ve kalsiyum eksikliğine sebep olabilir. Bu eksikliklerin sonucunda yorgunluk, halsizlik, ağrı, kramp, unutkanlık, saç dökülmesi, üşüme, kemiklerin kolay kırılması gibi istemediğimiz şeyler olabilir. Bahsettiğim tarzda yan etkilere sahipseniz bir hekime danışarak tespitini kolaylıkla yaptırabilirsiniz.

2-) İlaç etkileşimleri

Pamukkale Üniversitesinden Hastanenin Bombalanmasına Sert Tepki Pamukkale Üniversitesinden Hastanenin Bombalanmasına Sert Tepki

Mide koruyucular, ilaçların vücutta işlem gördüğü sistemi etkiler. Bu da düzenli kullanılması gereken bazı ilaçların vücutta daha çok veya daha az salınmasına sebep olabilir. Bu yüzden demir takviyesi kullanıyorsanız mide koruyucularla arasında 2 saat bırakılması önerilmektedir. Bu yapılamıyorsa daha yüksek doz alınması gerekebilir. Fenitoin, diazepam, varfarin ve digoksin etken maddeli ilaçlar kullanıyorsanız da ilacınızın etkisini artırabilir. Fakat bu ilaçların dozu kafanıza göre ayarlanmaz. Rahatsızlığınız kontrol altındaysa kendi kendinize doz ayarlaması yapmaya çalışmayınız.

3-) Enfeksiyonlar

Ağız yoluyla vücuda giren bakterilerden bizi koruyan etmenlerden birisi de mide asidimizdir. Mide koruyucularla bu asidi sürekli baskıladığımız zaman savunma mekanizmalarımızdan bir tanesinin etkisini azaltmış oluruz. Toplumsal kaynaklı pnömoni, kolit ve enterik enfeksiyonlar mide asidi baskılanmış kişilerde daha kolaylıkla ortaya çıkabilir. Ayrıca çok nadir de olsa ilacın ilk kullanılmaya başlandığı haftalarda akut interstisyel nefrit görülebilir.

Saydığım yan etkiler, mide koruyucuların bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış yan etkileridir. Bu yan etkilerden şüpheleniyorsanız doktorunuza veya eczacınıza danışabilirsiniz. Teşhisinize göre ilacın kullanımı tekrar değerlendirilip doz ayarlamasına gidilebilir. Gereksiz kullanımı tespit edildiği zaman da ilacı bırakarak yan etkilerinden tamamen kurtulabilirsiniz.

Hepinize sağlıklı günler dilerim…

Betül GÜNDÜZ

Eczacı  

Editör: TE Bilisim