Yayınladığı günden itibaren çok sevilen ve milyonlarca kez izlenen Masumlar Apartmanı adlı dizinin karakterleri ve hastalıkları toplum da büyük ilgi uyandırdı. Bu karakterlerden Safiye’nin hastalıklarını sizler için derledik:
Safiye: Dizide en büyük abla olan Ezgi Mola’nın canlandırdığı karakter Obsesif Kompulsif Bozukluk hastası. Peki nedir bu hastalık?

‘’Obsesyon’’ adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile ‘’kompulsiyon’’ adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan, takıntılı düşüncelerin günlük yaşamı etkileyecek, günlük aktiviteleri kısıtlayacak düzeye gelmesidir. Obsesif-kompülsif bozukluğu olan kişiler saplantılarının ve takıntılarının gerçek dışı veya anlamsız olduğunun farkında olabilirler, fakat kendilerine hakim olamazlar. Her 100 kişiden 2-3’ünde görüldüğü saptanan bu hastalık, genellikle ergenlik döneminde ve 20-30’lu yaşlarda başlamasına karşın, okul öncesi çağdaki çocuklar dahil herhangi bir yaşta görülebilir. Erkeklerde daha erken yaşlarda başlamasına karşın, genel olarak kadınlarda daha sık görülmektedir.

Obsesyon Belirtileri:
Pislik veya mikrop bulaşmasından korkma
Günahkar düşünmekten korkma
Aşırı kuşku ve sürekli güvence ihtiyacı
Düzen, simetri, kusursuzluk ihtiyacı
Kompülsiyon Belirtileri:
Tekrar tekrar yıkanma, duş alma veya ellerini yıkama
El sıkışmamak veya kapı kollarına dokunmamak
Rutin işleri yaparken içinden veya yüksek sesle sürekli sayı sayma
Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlama
Değeri olmayan şeyleri toplama veya biriktirme
Sürekli bir şeyleri belli bir biçimde düzenleme

Obsesif-Kompülsif Bozukluk Nedenleri
Nedeni tam olarak anlaşılmamış olsa da, araştırmalar biyolojik ve çevresel faktörlerin OKB ile ilişkili olabileceğini göstermiştir.
Genetik Nedenler
OKB’li hastaların anne-babalarında ve diğer birinci derece akrabalarında OKB’nin sık olarak görülmesi hastalığın genetik olabileceğini düşündürmektedir.
Beyin İşlevlerinde Bozulma ve Serotonin
Beyin üzerinde yapılan araştırmalarda beynin bazı bölgelerinde ve özellikle de beyin içindeki sinirsel iletimde önemli rolü olan serotonin maddesinin işlevlerinde bozukluk saptanması bunların OKB’nin nedeni olarak araştırılmasına yol açmıştır.
Çocukluk Çağı Travmaları
Çocukluk çağı travmalarına  (örneğin, cinsel istismar) maruz kalanlarda ileri yaşamlarında önemli bir stres yaşantısı ardından OKB’nin ortaya çıkabilmesi erken çocukluk dönemlerinin OKB gelişiminde önemli rol oynadığını göstermektedir.
Kişilik Özellikleri
Kişilik yapısı olarak titiz, kuralcı, ayrıntıcı, mükemmeliyetçi özelliklere sahip olan kişiler OKB’ye yatkın kişiler olarak değerlendirilmektedir.
Okb Nasıl Tedavi Edilir?
OKB kendi kendine geçmez, bu yüzden tedavi edilmesi önemlidir. En iyi tedavi yöntemi ilaç ve bilişsel davranış terapisidir. Kronikleşme yani müzmin hale gelme olasılığının yüksek olması tedavinin önemini arttırmaktadır.
Erken teşhis her zaman tedavi süresini kısaltır.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü
 

[ilgili-haber=227]

[ilgili-haber=226]

Tibet Çanakları ile Ses Terapisi / Yararlı Bilgiler Tibet Çanakları ile Ses Terapisi / Yararlı Bilgiler

[ilgili-haber=225]