Kamuoyunda Maymun çiçeği ya da m-çiçeği olarak bilinen ve giderek ölümcül bir hal alan bu hastalığa karşın dünya alarma geçerken Türk halkı da tedirgin bekleyişini sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı ise kamuoyunu aydınlatmak için Maymun Çiçeği rehberi hazırladı. 

İşte Maymun Çiçeği rehberi

M-Çiçeği, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan M-Çiçeği virüsünün (MPox) neden olduğu bir hastalıktır. Orthopoxvirus cinsinin diğer üyeleri Camelpox, Cowpox gibi diğer canlı türlerinde de görülebilen zoonotik virüslerdir. Aynı ailenin insana özgü türü olan ve genel olarak bilinen ismi ile çiçek hastalığına neden olan Variola virüsü, etkin aşılama ile 1980 yılında dünya üzerinden eradike edilmiştir.

10 Büyük Küresel Halk Sağlığı Tehdidi Arasında 10 Büyük Küresel Halk Sağlığı Tehdidi Arasında

Çiçek aşısı maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruyor Çiçek aşısı maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruyor

M-çiçeği belirtileri

M-Çiçeği, öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında endemik olarak görülen ve zaman zaman dünyanın diğer bölgelerine buradan yayılan, az sayıda görülen viral bir zoonotik hastalıktır. Klinik olarak; ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kızarıklık ve büyümüş lenf nodları ile  kendini gösteren hastalık bir dizi tıbbi komplikasyona neden olabilir.

Dünya sağlık örgütünden maymun çiçeği uyarısı! eskisinden hızlı yayılıyor Dünya sağlık örgütünden maymun çiçeği uyarısı! eskisinden hızlı yayılıyor

Ağır vakalara neden olabilir

Semptomları genellikle 2-4 hafta süren ve kendi kendini sınırlayan M-Çiçeği ağır vakalara da yol açabilmektedir. Orta Afrika’daki vakalarda %10 ile en yüksek fatalite oranı saptanırken, Batı Afrika’da bu oran %1 olarak saptanmıştır. 2022 yılından sonra pandemik hale gelen formu ile bağışıklık sistemi normal kişilerde fatalite oranı binde 1’in altındadır. 

Maymun Çiçeğine Karşı Dünya Alarmda Maymun Çiçeğine Karşı Dünya Alarmda

Çiçek hastalığına benziyor

M-Çiçeği döküntüleri, 1980 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından dünya çapında eradike edildiği ilan edilen çiçek hastalığının döküntülerine benzer. M-Çiçeği, çiçek hastalığından daha az bulaşıcıdır ve daha hafif seyirli bir tabloya neden olur.

Çiçek hastalığı için kullanılan yöntemler kısmen işe yarıyor

Çiçek hastalığına karşı kullanılan aşılar, M-Çiçeğine karşı da belirli oranda bir koruma sağlamaktadır. Çiçek hastalığının tedavisi için geliştirilen antiviral ajanlar, M-Çiçeği tedavisi için de kullanılmaktadır.

Maynun Çiçeği Rehberi'nin Tamamı İçin TIKLAYINIZ

Editör: Denizli Güncel Sağlık