Hayırseverın bağışı belediyeyi ve valiliği bir araya getirdi Hayırseverın bağışı belediyeyi ve valiliği bir araya getirdi
Prof. Dr. Hasan Tezer, yaptığı açıklamada: ‘’Aşının ilk dozu yapıldıktan sonra bağışıklık yanıtı bir şekilde uyarılıyor. Aşı sonrası asıl uyarılma ise 2'nci dozdan 10 gün sonra maksimum düzeye gelecektir, Bu yüzden ‘’aşı yaptırdım’’ diye maskesiz dolaşmak çok doğru bir yaklaşım değil. Kişi aşı olsada maske takmak zorunda. Maskeyi çıkaracağız, diye bir algı oluşmasın. Maske takmaya devam edeceğiz. Virüsün dolaşımı devam ettiği sürece 2021 yılında da maske takmaya devam edeceğiz. Aşı oldum, bağışıklık yanıtım güçlü, bende antikor yanıtı çok iyi diye maskelerimizi çıkarmayacağız. Sadece maske değil, sosyal mesafemize, el hijyenimize ve kalabalık alanlarda bir araya gelmemeye dikkat edeceğiz" dedi.

Aklımızdan çıkarmamamız gereken bir nokta şu ki; ne kadar yüksek sayıda yoğun bir şekilde virüs alırsanız, hastalığı o kadar ağır geçirebiliyorsunuz. Temas miktarınız, süreniz hastalığı ağır geçirmenize de etkili olan bir faktördür" diye konuştu.


Koronavirüs Geçirenlerin Aşı Yaptırmasına Gerek Olmayabilir

Kişi eğer hastalığı geçirdiğini bilmeden aşı olursa, zararlı bir durum olmaz. Koronavirüs aşısı, önümüzdeki günlerde aşamalar halinde uygulanmaya başlayacak. Eğer bir kişide koronavirüs geçirdikten sonra bağışıklık yanıtı oluşmuşsa, aşı olmasına gerek kalmayabilir. Bu durumda kişinin aşı yaptırmasına gerek olmaz. Sağlık Bakanı da açıklamıştı; 6 ay içerisinde hastalığı geçirmiş olanlara aşının yapılmayacağını. Hastalığı geçirdiniz, 6 ay sonra bağışıklık, antikor yanıtınız düşebilir, bunu biliyoruz. O dönemde kişinin bağışıklık yanıtının durumuna bakarak, aşı olabilirsiniz.
 

 

Editör: TE Bilisim