Pamukkale Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi adında bir derneğimiz var. Pand...
Pamukkale Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi adında bir derneğimiz var. Pandemi öncesi yılda iki defa bir araya gelir, güncel bir konuda sunum yapar, bilgilerimizi tazelerdik. Asıl önemlisi Denizli’de yeni göreve başlayan KBB hekimleri diğer KBB hekimleri ile tanışır, zaten tanışanlar kaynaşır. Hekimliğe dair, hastalara dair, kurumlara dair ve Denizli’ye dair konuşurken aslında mesleğimizin icrasına dair konuşmuş oluruz.
Devlet veya özel fark etmez bir KBB hekimi, bir hastası için acil veya değil, üniversite desteğinin daha iyi olacağını düşünür ise, PAÜ KBB Anabilim Dalı öğretim üyelerinden herhangi birini arar ve öğretim üyelerinin tamamı meslektaşına ve hastasına yardımcı olmaktan hoşnut olur.
Üniversiteler hem üst seviyede problem çözme, hem de eğitim kurumlarıdır. İkinci basamakta çalışan hekim arkadaşlarımızın dar imkanlar ile çözemedikleri problemli hastalar, asistan eğitimi için çok değerlidir. Örneğin uzman müdahalesi ile durdurulamamış bir burun kanaması veya bademcik ameliyatı sonrası kanama düşünün. Bu hastanın hoca eşliğinde ele alınması asistan doktorlar için bulunmaz eğitim fırsatıdır diye düşünürüz.
Bu nedenle Denizli’de çalışan KBB hekimleri hastalarının veya yakınlarının kulağına, “üniversite daha iyi olur” diye fısıldamazlar. Doğrudan bizi ararlar ve hasta için en iyisi ne ise o yapılır.
Peki her branşta böyle mi? Öyle olmadığını bana gelen üniversiteye hasta nakli isteklerden çıkarabiliyorum. Bunların hemen tamamı ya hasta, ya hasta yakını ya da beni tanıyan hatırlı biri, yani hekim değil. Ne demek istediğimi bir çocuk hasta ile örnekleyelim;
Şu hastanede yatan bir çocuk için doktoru üniversiteyi önermiş nasıl yaparız diye başlayan bir cümle ve arkası. Önce hastanın mevcut durumunu anlatan bir rapor istiyorum. Sonra gelen bu raporu çocuk kliniğinden ilgili hoca ile görüşüyorum. Yatak sıkıntısı dışında genellikle yardımcı oluyorlar ama yöntem bu olmasa gerek.
Üniversitede yatması gereken bir hasta için hastanın hekimi, ilgili branştaki üniversite hocasını kendisi aramalı. Aramıyor ve hasta yakınları ile bunu çözmeye çalışıyorsa, burada bir sorun ortaya çıkıyor. Bir kere hasta yakını durumu anlatamıyor, örneğin göğüs hastalıkları için sevkini istediği hasta yoğun bakımda yatıyor olabiliyor. Yeri gelmişken belirtelim ki, devlet veya özel halihazırda hasta hangi serviste yatıyor ise üniversitenin o servisine nakil edilir. Yani servis değiştirerek nakil olmaz.
Hekimin aramadığı kadar arayamadığı üzerinde de durmak gerekir. Yani arayabileceği ve olumlu karşılık bulabileceği bir muhatabı yoksa, ya da daha önce aramış ve mahcup olmuş ise bir daha teşebbüs etmeyebilir.
Bu konuda görevin bir üst merci olarak gördüğüm üniversitede olduğunu düşünürüm. Yani kolaylaştırıcı olmaları gerektiğini düşünürüm. Ama hemen her gün yaşandığına şahit olduğum yatak sorununun da talep eden hekim tarafından ön kabul görmesi ve imkansızın istenmemesi gerekir.
Bilmem anlatabildim mi, KBB hekimleri arasında böyle bir sorun yok vesselam…