Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Necdet Ardıç, hükümetin sağlıkçıların özlük hakları düzenlemesini ele alan kanun düzenlemesini sert bir dille eleştirdi. Ardınç, “Özlük hakları ile ilgili Aralık ayındaki kanun teklifinin bile gerisinde, yetersiz bir düzenleme yaparak konuyu yine performans sistemi üzerinden çözmeye çalışmaktadır. Aile hekimlerinin sözleşme yönetmeliğinden kaynaklanan ve defalarca iletilen sorunları ile ilgili tek bir düzenleme yoktur” dedi.

Denizli sağlık sendikaları ve sağlık STK’ları Denizli Gazeteciler Cemiyetinde ortak basın açıklaması düzenledi. Sağlıkçılar adına açıklama yapan Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Necdet Ardıç, kamuoyunun bile anladığı sağlık sistemi sorunlarını devlet yönetiminin ısrarla görmezden geldiğini söyledi.

Ardıç yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Uzun zamandır sağlık alanında yaşanan sorunları, sistemin aksayan yönlerini, çalışanların ve hizmet alanların yaşadığı güçlükleri kamuoyuna anlatmaya çalışıyoruz. Zaman zaman meslek örgütlerimizin ve sendikalarımızın öncülüğünde iş bırakma eylemleri veya mitingler düzenliyoruz.

Ama ne yazık ki sağlık sisteminde bir sorun olduğunu bütün vatandaşlarımız anladığı halde, karar vericilerin anlamadığını veya anlamak istemediğini görüyoruz. Ortaya konan tedbirlerin yetersiz ve kamuoyunu oyalamaya dönük yaklaşımlardan ibaret olduğunu izliyoruz.

Bu yüzden bugün geniş katılımla bir kez daha iş bırakıyoruz. Çünkü bugün yüce meclisimizin önüne bir yasa tasarısı kondu. Yapmayı amaçladığını iddia ettiği iyileştirmelerin yanına bile yaklaşamayan, daha çok performans, daha çok özel hasta mantığına dayanan, çalışma barışını ve sağlığın bütünsel organizasyonunu daha çok bozmaya aday bir yasa tasarısı.

Sağlıkçılar ilgili konunun tarafı olarak diyalog kurulmasını istiyor

Bu yasa tasarısı hekim odaklı olduğu için bu konunun üzerinde özellikle durmak istiyoruz. Son zamanlarda üzerinde tartışılan ve meclisimiz tarafından kabul edilen şiddet ve malpraktis ile ilgili kanunların konunun tarafları ile diyalog oluşturmadan hazırlanmasında olduğu gibi bugün gündemde olan kanun tasarısı da diyalogdan uzak bir sürecin sonucunda hazırlanmıştır. Özlük hakları ile ilgili Aralık ayındaki kanun teklifinin bile gerisinde, yetersiz bir düzenleme yaparak konuyu yine performans sistemi üzerinden çözmeye çalışmaktadır. Aile hekimlerinin sözleşme yönetmeliğinden kaynaklanan ve defalarca iletilen sorunları ile ilgili tek bir düzenleme yoktur. Bu durum kabul edilebilir değildir.

“Sağlık hizmetleri bütünsel olarak gelişmelidir”

Bizler, sağlık hizmetinin, bütün vatandaşlarımızın kolay ulaşabildiği, ihtiyaçları oranında yararlandığı, kendi içinde alternatifleri tercih edebileceği bütünsel bir sistem olarak gelişmesini istiyoruz. Herkes için huzurlu ve verimli bir sistem. Böyle bir sistem ancak bütün paydaşların içten diyaloğu ve çalışma barışı sayesinde kurulabilir”.

Açıklamanın altında imzası bulunan sağlık STK’ları şöyle:

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF)

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN)

Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS)

Genel Sağlık İşçileri Sendikası (Genel Sağlık-İş)

Hayırseverlerin bağışı sağlık turizmine yeni pencere açacak Hayırseverlerin bağışı sağlık turizmine yeni pencere açacak

Hekim Birliği Sendikası

Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (Hekim Sen)

Kamu Diş Hekimleri Derneği (KADHED)

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)

Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip Sen)

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB)

Türk Tabipleri Birliği (TTB)

Editör: TE Bilisim