1 – Ailelerin sınava girecek öğrencilere yaklaşımı nasıl olmalı ? Merhaba değerli Denizli Sağlık takipçileri. Geçt...
1 – Ailelerin sınava girecek öğrencilere yaklaşımı nasıl olmalı ?
Merhaba değerli Denizli Sağlık takipçileri. Geçtiğimiz yıllarda oğlum Burak da LGS adayıydı. Anlayacağınız sizlere paylaşacağım bu bilgileri bende uygulamaya çalışıyorum.
Bizlerin olumlu ya da olumsuz tutumları sınav öncesinde adayları kesinlikle etkilemektedir. Bu dönemde evlatlarımıza güven duymamız ve koşulsuz sunacağımız sevgi yapabilirliklerini artıracaktır. Sonuç ne olursa olsun gösterdikleri çabanın övgü ve takdir görmesi verilecek ceza ya da ödülden daha etkilidir. Kıyaslamalardan uzak durarak, geçmişte aldığı iyi sonuçları ve geleceğe dair umudu ifade etmekte onların yaşam başarıları için çok önemlidir.
Bizlerin dengeli ve sabırlı tutumlarımız en değerli varlıklarımız olan evlatlarımızın huzurlu bir sınav deneyimi yaşamalarını sağlayacaktır.
2 – Sınavlara sayılı haftalar kala öğrenciler nasıl bir program izlemeli ?
Sınav süreci uzun soluklu bir maraton koşusu gibidir. Bu dönemde eksik konuların tamamlanması ve denemelere katılımı biraz daha artırmanın yararlı olacağını düşünüyorum. Baharın güzelliklerini ve gün ışıklarının enerjisini yanlarına alıp emin adımlarla, hedeflerine olan inançla yol almalarını öneririm.
3 – Sınav öncesinde ve sınavda dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir ?
Uyuma, uyanma ve denemelere başlama saatlerini sınav gününe uygun hale getirmeliler. Mutlaka sınava girilecek mekânı iki veya üç defa görmekte yarar vardır. Sınavdan bir gün önce çok yoğun çalışılmayabilir. Sakin bir ruh hali için müzik dinlemek, kitap sayfalarına karışmak veya birkaç komik video izlenebilir. Bununla beraber günlük rutinlerine uygun davranmalılar. Her zaman severek giydikleri kıyafetleri giymeleri kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacaktır. Sınav yerine vardıklarında sabit kalmak yerine hafif tempoda yürümek bedenlerine iyi gelecektir. Sınav öncesi masasında başlama anını beklerken nefes egzersizi yapıp kendilerini rahatlatabilirler. Hatta sınava girdiğini, soruları çözdüğünü gayet rahat bir şekilde salondan çıktığını zihinde canlandırma yapabilir. Ne olursa olsun morallerini koruyarak son soruyu görene, son dakikaya ulaşana kadar mücadelesini sürdürmelerini öneririm.
4 – Sınav stresi ile nasıl kontrol edilir ?
Azı karar çoğu zarar olan bu kavram kontrol edilemediğinde bir sorundur.
Yani ihtiyacımız kadar olan stres daha iyi odaklanmamızı da sağlar.
- En iyi bildiği dersten başlamalı ve soruları kolaydan zora turlayarak çözmeli.
- Her ders bitimi bir yudum su içip bir, iki nefes uygulaması yapılabilir.
- Denemelerde kullanılan stratejiler asla terkedilmemelidir.
5 – Hızlı okumanın sınav sürecine katkısı nedir ?
Zaman hayatımızda en önemli kavramlardan biridir. Konu sınavlar olunca bu önem daha da artmaktadır. Zamana karşı yapılan sınavlarda okuma ve anlama becerisini geliştiren adaylar daha iyi hazırlanırlar. Sınav anında zaman baskısı yaşamayan adaylar sahip oldukları bilgileri daha rahat kullanırlar. Özellikle odaklanma becerilerinde çok iyi performans gösterirler. Son dönemlerde sınavlarda yorum soruları artmaktadır. Bu durum bize küçük yaşlarda okuma alışkanlığı edinmenin ve kelime hazinesinin önemin ortaya koyar. Anlayarak hızlı okuyan öğrenciler eğitim hayatları boyunca avantajlı olurlar.
Benimle beraber bu süreci yaşayan bütün sınav adaylarına ve ailelerine başarılar diliyorum.
Barış BALCI Eğitim Uzmanı