Öncelikle HPV nedir sorusuyla başlamamız daha doğru olacaktır. HPV’nin açılımı Human Papilloma Virus yani İnsan Papilloma Virüsü’dür. Genital siğile sebep olan virüs...
Öncelikle HPV nedir sorusuyla başlamamız daha doğru olacaktır. HPV’nin açılımı Human Papilloma Virus yani İnsan Papilloma Virüsü’dür. Genital siğile sebep olan virüstür. Genital siğiller, genital bölgede karnabahar görünümünde kaşıntılı da olabilen kabarıklıklardır.
Cinsel aktif olan her bireyin hayatının bir döneminde HPV ile karşılaşmış olma ihtimali yüksektir. HPV hem kadında hem de erkekte bazı kanser tiplerinin sebebi de olabilmektedir.
Bu kanser tipleri;
Rahim ağzı
- Anüs
- Penis
- Vajina
- Vulva
- Orofarenks
- Oral kavite (ağız boşluğu)
Kadınlarda HPV’ye bağlı yılda ortalama 527.100 vaka görülmektedir. Bunların %90 kadarını rahim ağzı kanseri oluşturmaktadır. Erkeklerde ise yılda ortalama 33.800 vaka görülmektedir. Erkeklerde %38,5’u anüs kanseri, %31’i ise penis kanserinden oluşmaktadır. Tüm dünyadaki kanserlerin ise %5’ini HPV’ye bağlı kanserler oluşturmaktadır. Bu zamana kadar kanser ile ilişkisi kanıtlanmış en büyük etken olarak HPV’yi gösterebiliriz.
20 Ocak 2018 tarihine ait verilere göre Türkiye’de yapılan 3,2 milyon taramada 500.000 HPV pozitif kadın tespit edilmiştir.Ülkemizde de pozitifliğin ciddiye alınması gereken rakamlara ulaştığını düşünürsek eğer kaderimize razı mı olmalıyız?
Cevap; KESİNLİKLE HAYIR!
HPV’ye karşı geliştirilen aşılar sayesinde HPV’nin sebep olduğu pek çok probleme karşı kendimizi koruyabiliriz. Bilimsel çalışmaların ortaya sunduğu verilere göre aşılanan kadın ve erkeklerde genital siğil ve kanserlerden korunmada aşı oldukça etkilidir.
HPV aşısı yapılmış 16-26 yaş arası kadınlarda genital lezyonlarda %99 azalma tespit edilmiştir. Erkeklerde ise bu oran %90,6 olarak tespit edilmiştir. Rahim ağzı kanseri şüphesiyle yapılan biyopsilerde ise %97,7 oranında azalma olmuştur.
HPV aşısı 87 ülkede ulusal aşılama programına dâhil edilmiştir. Bu ülkelerde 10 yıllık veri toplandığında görülmüş ki; ülkedeki HPV enfeksiyonlarında %90 azalma, kadın ve erkeklerde genital siğilde %90 azalma, düşük seviye rahim ağzı anormalliklerinde %45 azalma, yüksek seviye rahim ağzı anormalliklerinde %85 azalma rapor edilmiştir.
HPV kaynaklı hastalıkların sebep olduğu maddi ve manevi yük düşünüldüğünde aşılama programı toplum sağlığı için büyük öneme sahiptir. Şu anda ülkemizde yalnızca isteğe bağlı olarak yapılabilen bu aşının toplumumuzda yaygınlaşması ve hatta toplumsal aşılama programının içine dahil edilmesi kadın erkek herkesin faydasına olacaktır. Bu hususta gerekenlerin yapılabilmesi için çeşitli sivil toplum kuruluşları ve sağlık çalışanları çalışmalar yapmaktadır. Eczacı Cem Kılınç önderliğinde başlatılan HPV aşı bağışı kampanyası ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte yürütülen adli sürecin ben de yakından takipçisiyim. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin HPV aşısının SGK tarafından geri ödeme listesine alınmasına dair açtığı davada geçtiğimiz hafta umut verici gelişmeler yaşandı. Mahkeme bilirkişi raporu ve Türk Eczacılar Birliği’nden aşının fiyatına dair bilgi talep etti. Umuyorum ki görülen bu dava ülkemizdeki tüm kadın ve erkekler için ücretsiz aşılama hakkını elde etmede bir öncül teşkil eder.
Adli süreçlerin sonlanmasını beklemeden sizlerin de ekonomik durumunuz el veriyorsa bu aşıyı yaptırmanızı bir eczacı olarak öneririm. Eğer ekonomik durumunuz aşı için el vermiyorsa Eczacı Cem Kılınç’ın sosyal medyasındaki sabitli hikâyelerden gerekli başvuru bilgilerini öğrenip aşı olmak için ilk adımı atabilirsiniz.
Ayrıca aşı olmak isteyen bir kadına destek olmak için de Eczacı Cem Kılınç ile veya benimle iletişime geçebilirsiniz.
Bu yazı sadece bilgilendirme amacıyla yazılmıştır.
Daha detaylı bilgi için lütfen hekiminize ve eczacınıza danışınız.
Betül GÜNDÜZ
Eczacı