Herkese merhaba! Son dönemlerde yaygınlaşan bir kelime ve ilişkilendirmesini ele alacağım.
Kronik olumsuzluk ve düşük enerji bireyi kötü etkiler. Yoğun duygulanımda mutsuzluk hisseden, tahammül eşeği düşük , şikayet etmeyi süreklilik haline getiren ruh halini ve durumları negatifleştiren bireyler için 'toksik' terimi kullanılıyor. Toksik bireylerin özelliklerine değinelim;

1) Manipülasyon ve kontrol algısı
Toksik bireyler manipüle ederek kontrol etmeye meyillilerdir. Optimistlikten yararlanarak hareket ederler.Karşısındaki bireyi tahrik edebilir, kurban rolü oynayabilir ve karşısındaki kişilere suçluluk duygusu hissettirebilirler.

2)Özür dilememek
Toksik bireyler hatalarını kabul etmekte sorun yaşayabilirler, karşısındaki bireye suçlu hissettirmek için yoğun çaba gösterebilirler. Bu durumla başa çıkmak oldukça zordur. Hatalarını kabul etmemenin altındaki nedenler; güven duygusu için tehdit oluşturması, benliğe zarar verme algısı, utanç duygusunun dayanılmaz olması , eylemlerinin sorumluluğunu almaktan kaçınma gibi durumlar olabilmektedir.

Ceşen Yeniden TASKK Yönetiminde Ceşen Yeniden TASKK Yönetiminde

3)Duygu Yansıtması
Çoğunlukla negatif duyguları karşıya yansıtmaya çalışırlar. Bunun yanı sıra zihin okuma davranışı sergileyerek yanındaki insanların rahatsız hissetmesine sebep olabilirler

4)Yoğun Şikayet Etmek
Yaşantı sürecimizde negatif olaylar yaşayıp negatif duygular yaşarız. Böyle durumlarda sosyal ve duygusal destek kişinin ruh sağlığı açısından önemlidir. Bu süreç alışkanlığa dönüştüğünde yani süreklilik halinde çevreye yakınmak , ağlamak ve şikayet etmek çevredeki bireyleri rahatsız ederek toksik bir evreye çevrilebilir.

5)HAYIR Kelimesini Kabul Etmemek
Toksik bireyler hayır kelimesinden hoşlanmazlar. Reddedildiklerinde ya da onaylanmadıkları zaman diliminde isteklerini elde etmek ve varoluşsal boşluk duygusunu bastırmak için manipüle etme davranışı gösterebilirler. Sıklıkla sınır ihlali yaparlar.

Toksik bireylerin duygusal ilişkilerini özetleyecek olursak; gizlenmiş psikolojik zehir metaforunu kullanabiliriz. Uzun vadede fark edilmeyen duygusal zarar veren , yıkıcı etkisinin yoğun olduğu , kişinin kendisini iyi hissetmediği fakat bu durumlara karşı vazgeçemediği ilişkiye toksik ilişki diyebiliriz. Toksik bireylerin odak noktası kendi ihtiyaçlarıdır. Partnerinin olumsuz duygulanımlarını arttırmaya yönelik girişimler uygulayabilirler. Çözüme yönelik düşünmekte yetersiz kalabilirler. Peki.. Bireylerin ilişki dinamikleri , benlik algıları ve düşünce sistemleri farklılık gösterir. Zehirli olduğunu bildiğimiz bir şeyden neden uzak kalamıyoruz sorusu ön plandadır.

*İlişkiye emek verdim düzelir mi?
*Benim yüzümden mi bu haldeyiz?
*İlişki sonlanırken yas dönemini göze alamamak.. gibi nedenlerden dolayı ilişkiyi sonlandırmak güç olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki inanmadan , sevmeden , değer vermeden ve çaba sarf etmeden bir gün değişir umudu ile zehrin yayılmasına izin vermek toksik ilişkiyi uzatabilir. İlişkiyi keyif , mutluluk ve bütünlük için yaşamalıyız.

PSİKOLOG NİGDA DURMAZ

Editör: TE Bilisim