Toyota’ nın elektrikli araç eleştirisini daha önce işlemiş ve katı hal pilleri üzerine yorumlarımızı yapmıştık. Şimdi ise adeta ben size demiştim diyen Toyota ‘nın stratejisinden bahsedeyim.
EPA geçtiğimiz günlerde elektrikli araçların 2032 ‘ye kadar tüm araçların sadece 3’de 1 ‘ine ulaşabileceğini hedefinde belirtmişti. Bu da gerçekçi bir Amerikan politikası demektir. Yani yavaş yavaş kabullenmeye verileri doğru işlemeye başlamış olduklarını gösterir.
Gelelim Hybrit araçların avantajlarına; Bu araçlar en güvenilir ve en ucuz yenilikçi araçlar olmaya devam etti. Elektrikli araç satışlarının çok iç açıcı olmadığı, satılan her elektrikli aracın şirketlere 6000 Dolar ortalama zarar ettirdiği gerçeğinde görülebiliyor.
Toyota ‘nın da haklılığı görülmekte ve en dikkat çeken verilerde de Karlılık olduğu görülmekte. Toyota En çok kar eden şirket oldu bu araç üretiminde. Elektrikli araçlara para aktarmaktansa Hybrit araçlarını mükemmelleştirmeye para akıttılar. Ve geçen Yıla göre Karlılıklarını 2 katına çıkarmaya güven tazelemeye devam ettiler.
Yapılan araştırmalara ve maddelerin bataryaların geldiği seviyede Elektrikli araçlar halen güvenli değil ve Pahalı. Ortalama bir sürücünün ihtiyacını karşılamıyor. Batarya teknolojisinde yeterli olmaması, aşırı soğuklarda düşük performans göstermeleri şarj istasyonu ve genel kolaylıklar konusunda hayal kırıklığı yaratmıştır.
Peki tamamen Elektrikli araçlara mı karşılar, Hayır! Aksine karşı değil sadece stratejik açıdan erken olduğu düşünülüyor. Alt yapı ve yeterlilik gerekli teknolojilerin gelişmesi halinde tamamen elektrikli araçlara geçiş yapılabillir diye bakıyorlar.
Çok yakında sıvı amonyak veya hidrojen ile çalışan motorlarını piyasaya sürme stratejileri yaptıkları görüldüğünde alternatif şıklar bilimsel yaklaşımlar sundukları da görülüyor. Pek çok Avrupalı şirket de elektrikli araçlar konusunda 2030 lara çoktan stratejilerini ileri tarihe aldığı görülüyor.
Bu durumda milli araçlarımız elektrikli piyasada yanlış mı diye sorabilirsiniz?. Buna da hayır diyorum, aksine bizim otomobil piyasasına öyle yada böyle girmemiz gerekiyordu. Üretimimizi otomobillerimizi sonuna kadar almalı desteklemeliyiz. Üretim hattında ve devam eden Ar-Ge faaliyetlerimizin önünü açarken aynı zamanda sahadaki alanda kendimize yer bulmuş olacağız. Darısı Ülkemizin başına Araştırma ve bilime daha çok atılırsak motorlar, bataryalar ve otomobil teknolojilerinde atak olmaya, saha da kalmaya devam ederiz.
Peki siz ne düşünüyorsunuz? Toyota haklı çıktı ve doğru gidiyorken ne yapılmalı stratejilerimizi nasıl buluyorsunuz?