Denizli Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğine başvuran Ferhat Yardımcıel’e yapılan tetkiklerde pankreas başı yerleşimli kanser tanısı konularak, pankreas kanserinin vücuda yayılmadığı ameliyat edilebilir aşamada olduğu anlaşıldı. Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hamza Çınar tarafından ameliyata alınan hasta, 6 saat süren WHIPPLE yöntemiyle tümörlü bölge ve tümör etrafındaki lenf nodları çıkartılarak sağlığa kavuşturuldu.
Ameliyatı gerçekleştiren Denizli Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hamza Çınar pankreas kanserlerinin genellikle ileri yaş hastalarda görüldüğünü, Ferhat Yardımcıel’de olduğu gibi 40 yaş altı hastalarda da görülebileceğini bu yüzden ben gencim bu hastalık bende olmaz diye düşünmemek gerektiğini söyledi. Çınar; “Pankreas kanseri tanısını erken koymak önemlidir. Karın ağrısı, kilo kaybı, bulantı, kusma ve sarılık gibi şikâyetler varsa hastalarımız erken aşamada zaman kaybetmeden hastaneye başvursunlar. Ama unutmamamız gereken en önemli unsur genç yaşta olmak pankreas kanserine yakalanmayı engellemiyor. Bahsettiğimiz şikâyetler varsa genç hastalarımız da tıpkı diğer yaş gruplarındaki hastalarımız gibi erken dönemde hastaneye başvurmalıdır. Pankreas kanseri tanısı konulan hastalarımıza işinde uzman hekimlerin ortaklaşa kararı ile tedavi planı çizilir. Eğer hasta ameliyata uygunsa önce ameliyat yapılır ve sonrasında ise patoloji sonucuna göre tedavi düzenlenir. Eğer hastalık ileri evre ise öncesinde kemoterapi ve/veya radyoterapi yapılarak hastalığın ameliyat aşamasına gelmesine çalışılır. Hastalık ameliyat aşamasına gelince ise cerrahi planlanır” dedi.
Pankreas kanserinde en iyi tedavi şeklinin tartışmasız cerrahi olduğunu ifade eden Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hamza Çınar; “ Pankreas kanserlerinin cerrahi tipleri tümörün pankreastaki yerleşim yerlerine göre belirlenir. Tümörün yerleşim yerine göre pankreas kuyruk ve gövde kısımları çıkarılarak nispeten daha basit ameliyatlarla hastalar tedavi edilebilir. Tümör pankreas baş kısmında yerleşmiş ise hastaya WHIPPLE ameliyatı uygulanır. WHIPPLE ameliyatında; pankreas başı, safra kesesi, ana safra kanalının bir kısmı, duodenum, midenin bir kısmı ve komşu lenf bezleri blok halinde çıkarılır. Rezeksiyon sonrası bu organların birbiriyle bağlantıları yani anastomozları yeniden yapılır. WHIPPLE ameliyatı sadece pankreas başı kanserleri için değil aynı bölgeyi tutan tümörler olan safra yolu kanserleri ve duodenum kanserleri içinde uygulanır. Ameliyatın başarılı olmasındaki en önemli unsurlar hastalığın erken aşamada tespit edilmesi ve ameliyatın pankreas kanseri cerrahisinde deneyimli cerrahlar tarafından yapılmasıdır. Denizli Devlet Hastanesi’nde de pankreas kanseri ameliyatları başarı ile yapılmaktadır” dedi.