Diyetisyen Müge Mertcan, bir arada olunun bayram günleri sonrasında sağlık problemi yaşamamak için dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi verdi.
Bayram sevdiklerin bir araya geldiği, sofraların kurulduğu özel günlerdir. Kurban bayramında et tüketimin fazla olması nedeniyle Diyetisyen Müge Mertcan, “Kurban bayramında et tüketimi fazla olup tek tip beslenmeye yönelim olmaktadır. Et yemeklerinin yanı sıra sebze, kuru baklagiller ve tahıl grubu ile beslenme çeşitlendirilmeli ve günlük alınması gereken su tüketimi ihmal edilmemelidir” şeklinde konuştu. Kesilen kurban etinin hemen tüketilmemesi gerektiği konusunda uyaran Diyetisyen Mertcan, “Kesilen kurban eti hemen tüketilmemelidir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratmaktadır. Bu durum midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Etin en az 24 saat dinlenmiş olması gerekmektedir” dedi.
“Etin Hazırlanma Aşaması Önemli”
Kurban Bayramı’nda hazırlıklar yapılıp etler pişirilirken de sağlık için gerekli adımlarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Diyetisyen Müge Mertcan, keyifli bayram günlerinin güzel bir anı olarak kalmasında bu adımların öneminin büyük olduğunu söyledi. Özellikle etin saklanma ve pişirilme aşamaların öneminin büyük olduğundan bahseden Diyetisyen Müge Mertcan, “Et buzluktan çıkarılıp direk çözdürülmemelidir. Et, buzdolabında soğukluk derecesi daha düşük bölmeye alınarak yavaş yavaş çözdürülmelidir. Sıcak suda çözme gibi işlemler sağlık açısından risklidir” ifadelerini kullandı.
Kesme tahtası kullanımına da değinen Diyetisyen Mertcan, eti keserken kullanılan kesme tahtasının sebze ya da meyveleri keserken kullanılmaması gerektiğini söyledi. Etin pişirilme yönteminin de sağlık adımlarının içinde atlanılmaması gereken bir husus olduğuna değinen Diyetisyen Müge Mertcan, “Eti, kızartma şeklinde tüketmek yerine haşlama, ızgara yöntemleri tercih edilmelidir. Özellikle et, mangalda pişiriliyorsa kömürleşene kadar pişirilmemelidir” dedi.