“Festival” terimi yüzyıllardır kullanılan bir terimdir. Festivaller, geleneksel olarak fiziksel işgücü, toprak ekimi ve her türlü yorucu aktivite sonucunda ortaya çıkan bir kutlama, rahatlama ve iyileşme zamanı şeklinde tanımlanmaktadır. Festivalleri dört gruba ayırmamız mümkündür Yerel, Bölgesel, Ulusal, Uluslararası.

Denizlide sıcak hava alarmı... Berna Öztürkten uyarı geldi Denizlide sıcak hava alarmı... Berna Öztürkten uyarı geldi

            Geçtiğimiz hafta 09 - 10 – 11 Eylül 2022 tarihinde yapılan 25. Çal Bağ Bozumu Kültür Ve Sanat Festivali vardı. Bu yaşıma kadar pek festivallere gittiğim söylenemez, sadece hafta sonuna denk gelen ve tanınmış bir sanatçı gelmiş ise onu izlemeye ve hoş vakit geçirmeye gittiğim bir olay olduğunu itiraf etmeliyim.

            Hafta sonunu köyde geçirip annemi görür hem de Çal da ki festivali izleriz diye Cuma iş çıkışı hanımı işinden alıp saat 18’00 de Çal a geldik. Eski belediye binası önünde vaziyet almış mehter takımlarının konserlerinden sonra bağ bozumunu gerçekleştiren kortej minibüs garajının oradan yürüyüşe geçerek ilçe meydanına geldi. Festivalin açılışı seremonisi yapıldı. Denizli Traverten Jeoparkı fotoğraf sergisi izleyenlerin oldukça ilgisini çekti. İkinci ve üçüncü günü yapılan etkinlikler göz doldurucuydu. Yöresel yemek yarışmaları, ZANAATKAR GÖSTERİMLERİ ADI ALTINDA Kepenek yapımı, Kilim dokuma, Keşkeklik dövmesi, sepet örücülüğü, Pekmez kaynatımı, Üzüm sergisi, Yöresel kıyafetler defilesi, Yöremizin değerli ressamı Gürcan Ekici nin kişisel sergisinin yanında Çallı’nın torunları resim yapıyor adlı stantta, küçük yeteneklerin canlı resim yapmaları benim ilgimi çeken gösterilerden birisiydi. Üzüm yarışmaları ve ödül töreni ile devam eden festival programı gece İrem Derici konseri ile sona erdi.

            Üç gün boyunca dolu dolu bir festival yaşadı Çal halkı, gece panayır alanı ve lunapark doluydu, yurdun çeşitli yerlerinden gelen yemek ve yöresel ürünler stantları hiç boş kalmadı. Festivalin onur konuklarından birisi olan Yaşar Çallı kendisi gibi ressam olan eşi Çiğdem hanımefendi ve ressam Gürcan Ekici ile gün içerisinde uzun uzun sohbet ettik.

            Çal belediye başkanımız Fethi Akçan ve ekibini kutluyorum, böyle zor bir organizasyonun altından kalkmak her babayiğidin harcı değildir. Festivallerden herkesin beklentisi farklı olur, her yerde olduğu gibi memnun olmayan bir kesim daima vardır. Bilirsiniz onlar daima bir eksik ve hata bulma konusunda uzmandırlar, ‘’gel yetki verelim, sen daha iyi bir organizasyon yap’’ desen, hiç ses çıkarmadan sırra kadem basarlar. Elbette ufak tefek hatalar olmuştur, bunları dile getiren yapıcı eleştirileri dikkate almak gerekir. Bu eleştirilerden biri ‘’Neden? Yerel sanatçılar getirilmiyor da bu kadar para verilip İrem Derici getiriliyor’’ idi. Şöyle cevap verdim; Festivalin ikinci günü yöresel sanatçılarımıza sahne verildi, yılda bir kere yapılan bu festivalde halk mutlaka bilinen ünlü bir sanatçıyı beldesinde görmek istiyor, Belediye başkanı heves mi ki! Bir sürü para verip de ünlü sanatçı getirtsin. İkinci eleştiri ise ‘’Bağ bozumu olurda neden şarap yapımı standı ve sergisi hatta tadımı olmaz’’. Bu eleştiriye cevabım; Adı üzerinde bağ bozumu festivali, bağ bozulduktan, üzüm bağdan koparıldıktan sonra bir sürü seçenek vardır. Üzüm yaş satılır, kurutulur, kuru satılır, suyu sıkılıp şıra yapılır, pekmez yapılır, sirke yapılır, şarap yapılır, ağda yapılır, şarap bunlardan bir tanesi o da eksik oluversin şimdilik, diğerleri tamam nasılsa. Hiç cevap vermeden yanımdan uzaklaştı.

            Ben Çal da pazar akşamı kadar kalabalığı hiç görmemiştim. Geçtiğimiz günlerde Merkezefendi belediyesinin düzenlediği Zafer bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Teoman konserindeki kalabalık kadar vardı. Kalabalıktan panayırın düzenlendiği yerde yürümekte epey zorlandık. İrem Derici konserine bir saat kala kalabalık daha da artmaya devam ediyordu, konser alanı dolmuş, oturulacak, dikilecek yer bile kalmamıştı, konseri beklemeden şehre döndük.

            Festivallerin amacına uygun bir şekilde iyi organize edilip yönetildiğinde bölgenin sosyal ve kültürel gelişimine turizmine ve ekonomisine büyük katkılar sağlayacağı kanaatindeyim.

            Yukarıda Fethi başkanımızı ve ekibine teşekkür etmiştim fakat bir hususu belirtmeden yazımı sonlandırmam mümkün değil. Bu festivalde başkan çıtayı epey yükseltti, gelecek seneki festival bu seneden daha iyi, daha görkemli ve daha dolu olmak zorunda.

            Başkanımıza durmak yok! Çok çalışmak zorunda çok!

Editör: Denizli Güncel Sağlık