Şubat ayına giriş yaptık. Akıllara bu ay neler tüketmeliyiz soruları da beraberinde geliyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme de besini mevsiminde tüketmek önemlidir.
Şubat ayı sebzeleri arasında; karnabahar, şalgam, pırasa, turp, havuç, brokoli, bal kabağı, beyaz ve brüksel lahanası, kereviz ve pancar bulunur.
Kısaca faydalarına göz atacak olursak ;
Pancar kırmızı rengiyle antioksidan özellikli bir besindir. Çoğu vitamin ve minerali barındırır. Sindirime yardımcıdır.
Pırasa yüksek lif oranına sahip bir besindir. Bağırsak sağlığı için faydalıdır.
Karnabahar ve turp c vitamini, potasyum ve folik asit içerir. Kalorisi düşük bir besin olup kilo kontrolünde önemli rol oynar.
Havuç a vitamininden zengin bir besindir. 100 gr’mı yaklaşık 40 kaloridir.
Brokoli A, C, K, B vitaminleri ve demir, potasyum, kalsiyum mineralleri bakımından zengindir. Besin değeri kaybetmemesi açısından haşlama olarak tüketmek daha iyi olur.
Bal kabağının sodyum içeriği düşük çinko gibi önemli bir minerali yüksek oranda içerir. Çorba olarak tüketmenizi öneririm.
Kereviz güçlü bir antioksidan ve iltihap gidericidir. Dehidrasyonu önler ödem attırıcıdır.
Brüksel lahanasının 100 gr pişmiş hali c vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar. Et yanına haşlama olarak mutlaka sofralarınızda bulundurun.
Şubat ayı meyveleri arasında; mandalina, portakal, elma, ayva, nar, yerli muz, armut vardır.
Turunçgiller c vitamini içeriği ile bilinir. Ayrıca deri, göz, diş eti sağlığında önemlidir. Gribal enfeksiyonlara karşı içeriği ile alınması gereken bir enerji kaynağıdır.
Elma iyi bir idrar söktürücüdür. Ayrıca kabızlığa iyi gelir ve bağırsakları çalıştırır.
Armut K vitamini içeriği ile kanın pıhtılaşmasına engel olur ayrıca kemik sağlığı içinde önemlidir.
Nar iyi bir antioksidan ve kalp-damar sağlığı için önemli bir besindir.
Ayva günlük c vitamini ihtiyacının dörtte birini karşılayabilir.
Muz posalı bir meyvedir tok tutar. Porsiyon kontrolü ile diyetlerde yer almalıdır. Yüksek potasyum kaynağıdır. Astımı olanlar içinde tercih edilmesi gereken bir meyvedir.
Besinlerin mevsiminde yenmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyorum. Yukarıda ki besinler gün içinde mutlaka sofralarınızda ,ana ve ara öğünlerinizde değerlendirmeniz gereken besinlerdir.
Elif TOPUZ
Diyetisyen
Editör: TE Bilisim