Merhaba değerli okuyucularım; sınavlar yaklaşmakta ve sınavların yaklaşması ile kaygılarımız da artmaktadır. Sınavlar eğitim hayatımız boyunca hep var olan bir durumdur. Kaygı ise aşılması zaman isteyen bir araçtır.
Sınav için kaygılanılmalı mıdır?
Stres ve kaygı her bireyde olan bir durumdur. Ve bu durumu ortadan kaldırmak çalışmalarımızı hem olumlu hem de olumsuz yönde etkileyebilir. Önemli olan strese ve kaygıya sebep olan kaynakları belirleyebilmek ve ona göre hareket etmektir. Bunlar arasında okul, öğretmen dış çevre olabildiği gibi kişinin kendinde de var olan duygu ve düşünceleri sınav kaygısının farklı algılanmasına yol açabilmektedir. Sınav kaygısına sebep olan bu gibi etkenleri belirledikten sonra bireylerin potansiyeline uygun olan yetkinlikleri geliştirmek gerekir. Öncelikli hedefimiz bireyin düzenli ve programlı çalışmasını sağlamak olacaktır. Sınav kaygısını yenebilmek için bireyler kendisini kontrol altında tutmalı ve yaşamın akışına göre hareket etmelidirler.
Sınav kaygımızı nasıl kontrol altında tutmalıyız?
Sınav kaygımızı kontrol altında tutmanın en temel yolu hedefinizi her zaman canlı tutabilmektir. Hedefi olmayan bireyler sınava çalışırken veya sınav esnasında hedefine odaklanamadığı için sınav kaygısı yaşamaktadırlar. Kariyer bir aksiyon gibidir, hedefe ulaşırken bazen inişler bazen çıkışlar yaşanabilmektedir. Böyle durumlarda derin bir nefes almak ve rahatlamak gerekir. Sizi bekleyen bir hedefiniz olduğunu unutmadan yola devam etmeniz gerekmektedir. Unutmayınız ki, başarının anahtarı ne istediğinizi bilmek, harekete geçmek, yaptıklarınızın sonuçlarını fark etmek ve peşinde olduğunuz sonuçları alana kadar davranışlarınızı değiştirmeye hazır olmaktır. Bu basamakları birer birer çıktığınızda sınav kaygısının da aslında korkulacak bir şey olmadığını, sizi hedefe götüren bir araç olduğunu fark etmiş olmanızı sağlayacaktır.
Ankete Katıl