"Türkiye'nin en yeni şarap rotası Çal'ı neden keşfetmelisiniz?" başlığı ve Şarap dünyasının uyuyan devi Türkiye'nin batısındaki Çal ilçesi kendini haritaya koyuyor. " alt başlığı ile verilen yazıda kısaca şöyle denilmekte; Çal Bağ Rotası, Denizli'nin Çal bölgesindeki dört şarap üreticisini kapsayan, Türkiye'nin en yeni kurulan şarap rotasıdır.

Tüketilen Türk şaraplarının %40'ını üreten bir şarap bölgesi olan Çal ilçesinde sizi tepeden tırnağa düzenli sıralar halinde uzanan geniş üzüm bağları karşılar. Çal Bağ Yolu girişimini oluşturan dört şarap üreticisinden bir olan Kuzubağ şarapçılığın sahibi Aslı Kuzu “Türk şarabı denilince akla gelen ilk isim Çal değil ama bunu değiştirmeyi umuyoruz” diyor. Türkiye, daha geniş bir bölgede 7.000 yıl öncesine dayanan üretim kanıtlarıyla birlikte uzun bir şarap yapımı geçmişine sahiptir. Ancak bugün, dünyanın en büyük altıncı üzüm üreticisi olmasına rağmen, ülke dünya şarap üretiminin yalnızca küçük bir kısmını oluştururken, kişi başına şarap tüketimi Birleşik Krallık'takinin yirmide biri civarındadır. Ancak bağımsız üreticilerin sayısının son on yılda beş kat artarak 200'ün üzerine çıkmasıyla birlikte bir değişimin işaretleri var.

Çal Kokusu Kötü Ruhlardan Arındırıyor Çal Kokusu Kötü Ruhlardan Arındırıyor

Nesiller boyu çiftçilik yapan Kuzu ailesi, şarap imalathanesini yalnızca üç yıl önce açtı. Ama yine de Çal'ı Türkiye ve yurtdışındaki şarap severler arasında haritaya koydular. Bu yıl şaraphanenin Öküzgözü-Şiraz 2021 şarapları Decanter Dünya Şarap Ödülleri'nde altın madalya kazanırken, 2022 Chardonnay şarapları AWC Vienna International Wine Challenge'da altın madalya kazandı. Operasyonu yöneten Aslı, ülkenin en genç kadın şarap üreticisidir. "Şaraplarımızın uluslararası yarışmalarda kazandığı madalyalardan gurur duyuyoruz ve Tanrı biliyor ki onları çok iyi kutladık" diye gülümsüyor. “Fakat bir bölgenin algısını değiştirmek ancak kolektif eylemle mümkündür.”

Rotanın en eski ve en büyük üreticisi Küp’te üçüncü kuşak şarap üreticisi Hasan Çağlar Altıntaş tarafından karşılanıyoruz. Büyükbabası, tarlalarında gömülü bulduğu ve şu anda şarap imalathanesinin müzesinde bulunan iki Roma amforasını (yağ ve şarap için kullanılan dar boyunlu kavanozlar) kullanarak 1959 yılında üretime başladı.

Lermonos'un menajeri Melih Karaer; "Lermonos caz etkinliklerine ve tango gecelerine ev sahipliği yapmaktadır. Şarap kültürü sadece şarap değil, aynı zamanda çevresinde olup bitenlerdir. Çal, daha fazlasının mümkün olduğu yönde büyüyor ve şarapçılık yeniden serinliyor” dedi.

Yazı çevrede gezilebilecek yerler; Pamukkale, Laodikya, Apollon Lairbenoz Tapınağı  ve nasıl ulaşılır ile bitiyor. Yazının tamamı için

Hayırseverın bağışı belediyeyi ve valiliği bir araya getirdi Hayırseverın bağışı belediyeyi ve valiliği bir araya getirdi

Editör: Denizli Güncel Sağlık