Çameliye kazandırılacak diyaliz ünitesiyle hastalar yol işkencesinden kurtulaca Çameliye kazandırılacak diyaliz ünitesiyle hastalar yol işkencesinden kurtulaca
Köşe yazarımız Op. Dr. Emre Erkilet’e diş gıcırdatmasını sorduk. Hastanın sağlığı ve yaşam kalitesi açısından büyük riskler taşıdığını belirtti.

Op. Dr. Emre Erkilet’in açıklamalarının tamamı:

Bruksizm (Diş gıcırdatma ya da sıkma); uyanık ya da uykudayken bilinçsiz bir şekilde dişlerin gıcırdatılarak ve sıkılarak, fiziksel ağrı ve ciddi diş problemlerine yol açabilecek bir sorunu ifade eden tıbbi bir terimdir. Dişlerin sürekli sıkılması, baş ağrısına, kulak ağrısına, yüz ağrısına, diş minesi hasarı ve hatta kırılan dişlere neden olabilir. Bu durum kişide kaygı, stres veya gerginliğin arttığı zamanlarda daha da belirgindir.
 
Diş Gıcırdatmanın Riskleri Nelerdir?
 
Bruksizmden kaynaklanan diş problemleri arasında diş minesinin kaybı, diş hassasiyetinin artması ve dişlerin düzleşmesi ve/veya çatlaması yer alır. Dişlerini sıkarak uyuyan ve uyanıkken de sıkan kişiler sık sık çene ağısı yaşarlar. Çene kaslarının güçlenerek kalınlaşması ile ortaya çıkan masseter hipertrofisi de bruksizmin diğer bir yan etkisidir.
 



Bruksizm Nelere Yol Açar?


 Bruksizm ileri dereceyse aşağıdaki problemlerle karşılaşılabilmektedir:
 
- Diş ağrılarında artış görülür.
 
- Diş minesi zarar görür.
 
- Diş ve var olan dolgularda kırılma görülür.
 
- Varsa diş protezleri zarar görür.
 
- Çene eklemi zarar görür.
 
- Çene, boyun ve yüz ağrısı şikayetleri artar.
 
- Gerilim tipi baş ağrısına sebep olabilir

 


 

Editör: TE Bilisim