Herkese tekrardan merhabalar, İlk yazımda sizinle sık sık bu kanaldan bir arada olmaya çalışacağım demiştim fakat çok istememe rağmen yetişemedim. Sizce de günler, h...
Herkese tekrardan merhabalar,
İlk yazımda sizinle sık sık bu kanaldan bir arada olmaya çalışacağım demiştim fakat çok istememe rağmen yetişemedim. Sizce de günler, haftalar artık koşarak gitmiyor mu ? Su gibi geçiyor zaman dediklerini yaşıyorum ya da yaşıyoruz ne dersiniz? Neyse haydi bugün size anlatmak istediklerime geçelim.
Yorulduk! Öğretmenler, öğrenciler, kardeşler, neneler ve dedeler hepimiz uzaktan eğitim çalışmalarında çok yorulduk. Az kaldı direnelim ve yeni döneme Eylül’de yüz yüze başlamayı umut ederek bu dönemi sonlandırmaya çalışalım. Tam da bu dönemde yaşadıklarımızdan yola çıkarak sizlere biraz aile eğitiminin öneminden bahsedeceğim.
Daha çocuğun doğduğu ilk andan bu yana hep yanında olan bütün gelişim süreçlerini en yakından gözlemleyen, ilk sosyal çevre ailedir. Aslında bütün aile bireyleri doğal birer eğitimcidir. Fakat uzun yıllar bu özellik görmezden gelinerek ailelere sadece bilgi alıcı olarak bakılmıştır. Uygulama eğitimine ilişkin çalışmalar yapılmamıştır. Oysa aile çocuk için müthiş bir uygulamacıdır. Aile eğitimi aracılığıyla aile ve çocuk arasındaki ilişkiyi olumlu yönde geliştirilebiliriz. Anne ve babalar çocuklara beceri öğretimleri yapabilir. Çocuğun var olan problem davranışlarıyla başa çıkabilmelerini öğretirsek çocuğun gelişimine olumlu katkılarda bulunmuş oluruz.
Aile eğitimlerinin temel amaçları aileleri çocuğun her alandaki gelişimini desteklemelerine ve hızlandırmalarına doğrudan katılımlarını sağlamak, çocukların kazanılmış davranış ve alışkanlıklarını değiştirme yollarını öğretmek, aileleri çocuk yetiştirme tutumları konusunda bilgilendirmek ve çocuklarına karşı hatalı tutum ve davranışlarının değiştirilmesini sağlamak, çocuk sağlığı, beslenmesi ve cinsel eğitim konusunda yardımcı olmak, aile bireylerini kendi haklarıyla ilgili olarak bilinçlendirmektir.
Ailelere çocuğunu kendi kendine kararlar alabilen ve aldığı bu kararları ve sonuçlarını üstlenebilecek, özdenetim ve özgüven sahibi, girişimci, yaratıcı, hem kendi hem de yaşadığı dünyayı paylaştığı diğer canlıların haklarına saygılı duygu ve düşüncelerini rahatlıkla ifade edebilen, yeteneklerini kullanabilen kültür değerlerine sahip ruhen ve bedenen sağlıklı bireyler olmaları için gerekli bilgileri vermektir. Şu son tanımımdaki bireyi hayal edebiliyor musunuz? Düşünsenize bu bireylerin toplumdaki sayısının artmasının yarınlarımıza etkisini dolayısıyla biz eğitimcilere ve siz ailelere yarınlar için çok iş düşüyor. Çalışmaya ve çabalamaya devam etmek zorundayız.
Eminim benim tüm okuyucularım böyle bir konu için desteklenerek çabalamak isterdi. Sizlere doğrudan önerebileceğim kişi ve kurum yok fakat yazımın sonuna bu alanda çalışmalar yapan kurum ve kuruluşlardan birkaç link bırakacağım.
Çağımız teknoloji çağı değil miydi? Haydi birazda bu çağın nimetlerinden kendimiz ve ailemiz için yararlanalım ve araştırıp öğrenelim. Son olarak internet kaynaklarının derya deniz olduğunu unutmadan her okuduğumuza da inanmadan hem aklımızdan hem farklı kaynak araştırmalarından süzerek öğrenelim .
Saygıyla, sevgiyle ve sağlıcakla kalın. Linkler: • https://www.acev.org/ • http://aileegitimi.meb.gov.tr/ • https://cdn-acikogretim.istanbul.edu.tr/auzefcontent/20_21_Bahar/aile_egitimi/6/index.html • https://www.aep.gov.tr/
Saygıyla, sevgiyle ve sağlıcakla kalın. Linkler: • https://www.acev.org/ • http://aileegitimi.meb.gov.tr/ • https://cdn-acikogretim.istanbul.edu.tr/auzefcontent/20_21_Bahar/aile_egitimi/6/index.html • https://www.aep.gov.tr/
Burçin OKUMUŞ
Öğretmen