Kurban Bayramı boyunca kalabalık ve keyifli olan aile s...


Kurban Bayramı boyunca kalabalık ve keyifli olan aile sofralarının sık olması rastlanan bir durumdur. Doğal olarak da bu da yenilen yemek miktarının artmasına neden olmaktadır. Özellikle et tüketimi fazla olmakta ve  bunun yanında şerbetli ve sütlü tatlılara, hamur işlerine ve kızartmalara sofralarda yer verilmektedir.

Fakat maalesef hastalıklar bayram arası vermemektedir.

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et ve tatlı tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden olabilir.

Özellikle ailesinde kalp ve şeker hastalığı bulunan kişilerin, mide rahatsızlığı olanların bu konuda daha dikkatli davranmaları gerekir.

Peki Kurban Bayramı’nda et tüketiminde nelere dikkat etmek gerekir?

Öncelikli olarak pişirme sırasında etin yağsız kısımlarını tercih etmek ve pişirme yöntemi olarak ızgara veya haşlama yöntemini kullanmak gerekir. Et kavrularak veya kızartılarak pişirilmemeli ve pişirme sırasında kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağa sahip katı yağlar kullanılmamalıdır. İçerisindeki doymuş yağ oranı yüksek olan kırmızı etin yanında dengeyi sağlamak için az zeytinyağı konulmuş salata eşlik edebilir.

Ülkemizde özellikle kurban bayramlarında kavurma da çok yapılmaktadır. Yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurmanın içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir. Etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterli olduğundan ayrıca yağ eklemeye gerek yoktur.

Eti mangal olarak tercih edersek pişirme sırasında etlerin kömürleşmemesine, dışı pişen içi çiğ kalan etlere dikkat edilmelidir.

Kurban bayramlarında genelde sakatat tüketimi de arttığı için özellikle kolesterol yüksekliği olan ve kalp-damar hastalığı riski yüksek olan kişilerin, sakatat tüketiminden kaçınmaları gerekir.

Bayram süresince nasıl bir beslenme planı izlemek gerekir?

Güne muhakkak hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenmelidir. Yemek pişirme yöntemi olan kızartma yerine, ızgara veya haşlama tercih edilmelidir. Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir.

Bayram döneminde yapılan ziyaretlerde ikram edilen tatlılar tadımlık miktarlarda yenmelidir. Çikolata ve şekere alternatif olarak vitamin, mineral açısından zengin olan ve posa içeriği yüksek kuru meyve, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram ve tercih edilebilir. Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerine bayramda da devam etmeli, bozmamalıdırlar.

‘Diyetisyen Elif TOPUZ’